Maailman viisi rikkainta ihmistä on vuodesta 2020 kaksinkertaistanut omaisuutensa arvon samaan aikaan, kun noin viisi miljardia maailman ihmistä on köyhtynyt entisestään. Arvion esittää brittiläinen kehitysapujärjestö Oxfam.
Tasa-arvoa ja yritysten valtaa käsittelevässä raportissaan Oxfam arvioi, että maailman rikkaimpien ihmisten vauraus on kasvanut sellaista vauhtia, että järjestö arvioi maailman saavan nykytahdilla ensimmäisen biljonäärin vuosikymmenen aikana. Köyhyyden häviämiseen menee kuitenkin nykyvauhdilla lähes 230 vuotta, arvioi Oxfam.
"Epätasa-arvo ei ole sattumaa"
Raportissaan järjestö arvioi, että maailman kymmenestä suurimmasta yrityksestä seitsemällä on milljardööri suurimpana osakkeenomistajana tai toimitusjohtajanaan. Järjestön mukaan kymmenen suurimman yhtiön yhteenlaskettu markkina-arvo on suurempi kuin Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maiden yhteenlaskettu bruttokansantuote.
Tiedotteessaan Oxfam Internationalin väliaikainen johtaja Amitabh Behar arvioi, että tulevana vuosikymmenenä varallisuuserot kasvavat edelleen.
– Tämä epätasa-arvo ei ole sattumaa. Miljardöörit pitävät huolen, että yhtiöt tuovat heille enemmän vaurautta kaikkien muiden kustannuksella, Behar sanoo.
Järjestö kehottaa valtioita sääntelemään yrityksiä ja rajoittamaan toimitusjohtajien palkkoja. Se kehottaa valtioita myös uudistamaan omaa hallintoaan niin, että julkinen sektori toimisi tehokkaasti. Lisäksi yhtiöiden omistuksen tulisi olla mahdollisimman tasaisesti jakaantunutta, jotta yrityksen tuotoista hyötyisi mahdollisimman moni.
Oxfam julkisti raporttinsa samaan aikaan, kun Maailman talousfoorumi kokoontuu Davosissa.