Raportti: Miljardöörien hallussa enemmän varallisuutta kuin yli puolella maapallon väestöstä – kansalaisten mielestä kapitalismista enemmän haittaa kuin hyötyä

Maailman varallisuus kerääntyy yhä pienemmälle osalle väestöstä, kertoo tuore raportti. Samaan aikaan toisesta kansainvälisestä kyselystä ilmenee, että valtaosa ihmisistä kokee kapistalismista olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. 

Kansalaisjärjestö Oxfamin tuoreimman raportin mukaan maailman miljardööreillä on yhteensä hallussaan enemmän kuin 60 prosenttia maapallo varallisuudesta.

Järjestön mukaan miljardöörien määrä on tuplaantunut kuluneen vuosikymmenen aikana, STT kertoo. Maailman rikkaimpiin lukeutuu nyt noin 2 150 ihmistä.

Yksityiskohtana raportissa mainitaan, että maailman 22 rikkainta miestä hallitsee suurempaa omaisuutta kuin kaikki Afrikan mantereen naiset yhteensä.

Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam julkaisee perinteisesti globaaliin eriarvoisuuteen keskittyvän raporttinsa ennen Davosin talousfoorumin alkua. Järjestö käyttää raporttinsa pohjana Forbes-lehden ja sveitsiläispankki Credit Suissen dataa. Se on kuitenkin saanut tulkinnoistaan myös kritiikkiä joiltakin taloustieteilijöiltä.

Kansalaisten luottamus kapitalismiin horjuu

Jo kahden vuosikymmenen ajan Edelman Trust Barometer -tutkimus on mitannut kansalaisten luottamusta instituutioihin. Kyselyn teettää vuosittain yhdysvaltalainen viestintätoimisto Edelman. 

Tänä vuonna se mittasi ensimmäistä kertaa, mitä ihmiset ajattelevat kapitalistisesta järjestelmästä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tutkijoiden mukaan viime vuosina kyseilyssä on korostunut tunne epätasa-arvoisuudesta. Sen vuoksi he halusivat testata, onko ihmisillä nykyään perustavanlaatuisia ajatuksia myös yhteiskuntajärjestelmästä.

– Vastaus on 'kyllä', sanoo kyselyn johtava tutkija David Bersoff.

Bersoffin mukaan ihmiset kyseenalaistavat, onko nykyinen järjestelmä paras tulevaisuuden kannalta.

Eniten epäilijöitä Thaimaassa ja Intiassa

Kyselyyn vastasi 34 000 ihmistä 28 maasta. Kyselyssä 56 prosenttia vastasi nykyisen kapistalistisen järjestelmän aiheuttavan enemmän harmia kuin hyötyä.

Kyselyn mukaan kaikista eniten epäilijöitä löytyi Thaimaasta ja Intiasta, joissa noin 75 prosenttia vastasi kapitalismista olevan enemmän haittaa. Kolmantena oli Ranska 69 prosentilla. 

Myönteisimmät näkemykset olivat Austaliassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Ne olivat ainoat maat, joissa yli puolet vastaajista näki kapitalismissa enemmän hyötyjä kuin haittoja.

Valtioiden johtajat ja kansainväliset talouden asiantuntijat kokoontuvat Davosin talousfoorumissa WEF:issa Sveitsissä tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat