Pääesikunnan entinen turvallisuuspäällikkö säilytti salaisia tietoja kotonaan hyötymistarkoituksessa – sai vankeustuomion

Helsingin hovioikeus tuomitsi kesäkuun lopulla Pääesikunnan entisen tilaturvallisuuspäällikön törkeästä palvelusrikoksesta kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Hovioikeuden mukaan Tero Matti Juhani Lampén, 52 oli tekoaikana vuosina 2010–2012 käsitellyt ja säilyttänyt tilaturvallisuuspäällikkönä haltuunsa saamaa, salassa pidettävää ja turvallisuusluokiteltua Puolustusvoimien tietoaineistoa oikeudettomasti kotonaan. 

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että rikos oli tehty vastaajan suorittaessa erityisen vastuunalaista tehtävää. Tietoaineiston laatu, laajuus ja vastaajan menettelyn järjestelmällisyys huomioon ottaen teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Hovioikeus katsoi vastaajan käsitelleen ja säilyttäneen tietoaineistoa hyötymistarkoituksessa, mikä lisäsi teon moitittavuutta. 

Valmisteli oman yrityksen perustamista

Käräjätuomion mukaan Lampén oli jo Puolustusvoimissa työskennellessään ja salassa pidettävää aineistoa kerätessään valmistellut oman turvallisuusalan yrityksen perustamista.

Lampén siirtyi syksyllä 2012 Puolustusvoimien palveluksesta Fennovoimaan, jonka turvallisuuspäällikkönä hän toimi syksyyn 2018 asti. Lisäksi hän oli perustamassa Froan Security -nimistä turvallisuusalan yhtiötä, joka rekisteröitiin kaupparekisteriin syyskuussa 2012.

Rangaistusta ei ollut teosta kuluneen ajan, oikeudenkäynnin keston tai julkisuuden perusteella aihetta lieventää, hovioikeus linjasi. 

Syyttäjä ja puolustusvoimat vaativat vastavalituksissaan vankeusrangaistuksen korottamista 2 vuodeksi 6 kuukaudeksi. Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomitseman rangaistuksen. Koska rangaistus oli yli kaksi vuotta, Lampénin sotilasarvo tuomittiin menetetyksi.

Rikos paljastui, kun poliisi tutki miehen kotia suojelupoliisin (supo) ylietsivän epäiltyyn virkarikokseen liittyen. Virkarikosepäilyyn liittyi yritys, johon sekä supolaisella että espoolaisella epäiltiin olevan yhteys.

Lue myös:

    Uusimmat