Puolustus myöntää vain perusmuotoisen palvelusrikoksen, sillä Alafuzoffilla oli kotonaan turvallisuusluokiteltuja asiakirjoja.
EU:n ja Puolustusvoimien entisen tiedustelupäällikön rikossyytettä käsitellään tänään korkeimmassa oikeudessa. Korkeimman oikeuden istunnon alku oli julkinen, mutta asian luonteen vuoksi se käsitellään enimmälti suljetuin ovin.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe ja Puolustusvoimat ovat valittaneet KKO:hon hovituomiosta, jossa kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff tuomittiin törkeästä palvelurikoksesta 1,5 vuoden ehdolliseen vankeuteen.
Syyttäjä oli vaatinut hänelle vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeutta ja sotilasarvon menettämistä. Maksimirangaistus törkeästä palvelusrikoksesta on neljä vuotta.
Oikeuden mukaan Alafuzoff oli käsitellyt ja säilyttänyt kotonaan virkatehtävissään saamaansa, salassa pidettävää ja turvallisuusluokiteltua sotilastiedusteluun liittyvää materiaalia. Paljastuessaan tiedot olisivat voineet aiheuttaa suurta vahinkoa.
Syyttäjän mukaan Alafuzoff säilytti kotonaan kaikkiaan 119 salassa pidettävää asiakirjaa, joista valtaosa oli kansallisia turvallisuusluokan 2, eli salassapidettäviä, asiakirjoja. Mukana oli myös jonkin verran kansainvälisiä asiakirjoja. Asiakirjat oli tallennettu Alafuzoffin henkilökohtaisille tallennusvälineille, jotka ovat olleet yhteydessä julkiseen verkkoon.
Puolustusvoimien mukaan Pääesikunnan tiedustelupäällikkö on ollut Puolustusvoimien merkittävin yksittäinen tiedustelun parissa työskentelevä virkamies.
Alafuzoff on perustellut asiakirjojen säilyttämistä työskentelyn helpottamisella. Hänen puolustuksensa vaatii, että oikeus kumoaa tuomion ja vapauttaa Alafuzoffin syytteistä.
Alafuzoff myöntää, että hän on käsitellyt salassapidettäviä asiakirjoja säännösten ja määräysten vastaisesti kotonaan ja syyllistyneensä siten palvelusrikokseen. Kotietsinnässä löytynyt materiaali oli hänen mukaansa joko vanhentunutta tai jo julkiseksi tullutta materiaalia, eikä se sisältänyt maanpuolustuksen suunnitelmia.
Puolustus huomauttaa myös, että 43 prosenttia materiaalista ei ollut alunperin salassa pidettävää, mutta Puolustusvoimat salasi kaiken jälkikäteen.
Puolustus toteaa, että hovioikeuden mukaan hovioikeus katsoi Alafuzoffin olleen mies, joka vei töitä kotiin, mutta puolustuksen mukaan hän oli enemminkin mies, joka vei kotiasioitaan töihin. Motiivi oli selvitä töistä, jotka eivät tapahdu tyypilliseen kello 8-16 välillä.
Alafuzoffin, 70, korkean sotilasarvon takia asia käsiteltiin ensimmäisenä oikeusasteena hovioikeudessa. Tällaiset asiat KKO ottaa käsittelyyn ilman erillistä valitusluvan hakemista.
Kotietsintä liittyi Helsingin Sanomien tutkintaan
Asia liittyy niin sanottuun Viestikoekeskuksen tapaukseen.
Materiaalit löytyivät Alafuzoffilta maaliskuussa 2018, kun poliisi teki hänen kotiinsa etsinnän Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-juttuun liittyneessä rikostutkinnassa. Alun perin Alafuzoffia tutkittiin siksi, että HS:n epäiltiin saaneen salaisia tietoja haltuunsa vuonna 2014, kun lehden toimittaja haastatteli Alafuzoffia tämän aloitettua EU-tehtävässä.
Keskusrikospoliisin tutkinnan mukaan toimittaja sai Alafuzoffilta muistitikun muistiinpanojensa tallentamista varten. Tikku ilmeisesti näytti tyhjältä, mutta siitä on mahdollisesti voitu palauttaa aiemmin poistettuja tiedostoja.
Tammikuussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaksi HS:n toimittajaa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta joulukuussa 2017 julkaistun jutun vuoksi. Tuomiosta on valitettu.