EU:n 27 jäsenmaan ja Lontoon neuvottelut Britannian brexit-lähtöön liittyvästä siirtymäkaudesta ovat yhä auki, vaikka valmista pitäisi olla maaliskuun lopulla 2019.
Video: Brexit-neuvottelut kariutuivat toissapäivänä jälleen.
EU:ssa vaikeat kysymykset tuppaavat jäämään viime tippaan, pääministeri Juha Sipilä sanoi saapuessaan suomalaismedialle huippukokoukseen Brysselissä.
– Tämä on aika tyypillistä, että neuvottelujen loppuvaihe venyy, vaikeimmat asiat jäävät sinne loppuun. Kun (EU:n puolesta brexit-neuvotteluja käyvä Michel) Barnier näyttää neuvottelukansiotaan, niin aika lailla vihreällä se on. Mutta nämä vaikeat kysymykset, jotka alun perin tiedettiin vaikeiksi, ne ovat edelleen sitten ratkomatta, pääministeri kommentoi.
Sipilä sanoi, että vääntö Irlannin rajakysymyksestä, eli Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan tilanteen jatkumisesta nykyisellään myös brexitin jälkeen, ratkeaa viimeistään joulukuun alkupuolella.
Alunperin siirtymäkauden sopimus ja poliittinen julistus EU:n ja Britannian tulevista kauppasuhteista piti olla kilisteltävissä tänä iltana.
Britannian pääministeri Theresa May kävi Brysselissä puhumassa muiden 27 EU-johtajan kanssa, mutta puolituntiseksi arvioidussa puheessaan hänen ei uskottu sanovan mitään uutta. Mayn poistuttua muut EU-johtajat illastavat ja keskustelevat keskenään asiasta.
Sopimukseton brexit on jo puheissa
Britannia haluaisi, että nyt käytävissä eroneuvotteluissa käsiteltäisiin myös tulevia kauppasuhteita, joihin May liittäisi myös Irlannin rajaratkaisun.
May on ehdottanut mahdollisimman kitkattomia taloudellisia suhteita EU:n ja Britannian välille vuoden 2020 jälkeen, kun siirtymäkauden pitäisi olla ohi. Siirtymäkauden ajan Britannia on yhä mukana EU:n sisämarkkinoilla ja tulliunionissa, mutta ei enää päättämässä asioista.
EU haluaa rajakysymyksen mukaan jo eroneuvotteluihin. EU27-johtajat katsovat, että tulevassa kauppasopimuksessa ei välttämättä taata rajan avonaisuutta.
EU ja Britannia sopivat viime vuoden joulukuussa, että rajalle ei nouse tarkastuksia, vaan Pohjois-Irlanti pysyy sisämarkkinoilla ja vapaan liikkuvuuden periaatteen sisällä. Britannian mukaan tämä erikoisasema on muun muassa Britannian lakien mukaan laiton ja antaa EU:lle päätösvaltaa Lontoon ohi.
Puhutaan jo siitä, ettei erosopimusta tulisi lainkaan.
Sipilä toppuuttelee.
– Ei vielä olla lähelläkään sitä tilannetta. Viikonloppuna odotettiin, että ehkä fifty-fifty-mahdollisuudet, että päästään maaliin jo sunnuntaina, mutta ei päästy. Kuulemme tänään tarkemmin mistä tuo kiikastaa, mutta kyllä tässä vielä aikaa on.