Pääministeri Marin altistui koronalle, mutta vietti iltaa ravintolassa – näin THL ohjeistaa altistunutta rivikansalaista

6:06img
Koronakohun keskellä oleva pääministeri Sanna Marin haastattelussa – kertoo, miksei pitänyt virkapuhelinta mukanaan.
Julkaistu 06.12.2021 13:31
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Kahdesti rokotettuja altistuneita ei järjestään ohjeisteta karanteeniin, THL toteaa. Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan mukaan heidän toimintatapansa nojaa terveysviranomaisten ohjeisiin. Käytännössä valtioneuvoston linja on kuitenkin tiukempi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vietti lauantaina ravintolaillan siitä huolimatta, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai positiivisen koronavirustuloksen lauantai-iltana.

STT:n tietojen mukaan valtionneuvoston jäseniä ohjeistettiin jo hieman ennen iltakahdeksaa lauantai-iltana välttämään kontakteja siinä tapauksessa, että heillä on ollut ohjelmaa koronatartunnan saaneen ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa (vihr.) kanssa perjantaina 3.12.

Ohje välitettiin tekstiviestitse. Se toistettiin noin kello 22 samana iltana.

Pääministeri on todennut niin Helsingin Sanomille kuin Iltalehdelle, ettei hänellä ollut ravintolaillan aikana mukanaan valtioneuvoston puhelinta. Marinin illanvietosta uutisoi ensimmäisenä Seiska.

Valtioneuvoston sivuilta löytyvän Ministerin käsikirja 2019: Tietoa valtioneuvoston toiminnasta -teoksen mukaan "virkamatkapuhelin on pidettävä mukana ja käyttövalmiudessa".

Lue myös: Ministerin käsikirjan mukaan Marinilla olisi pitänyt olla virkapuhelin mukanaan – miksi näin ei ollut?

Haaviston kanssa tekemisissä olleet valtioneuvoston jäsenet saivat siis ohjeistuksen välttää kontakteja. Mutta millaiset ovat rivikansalaisten saamat ohjeet, jos he altistuvat koronavirukselle?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL suosittelee vahvasti välttämään kontakteja muihin kuin samassa asunnossa asuviin, kun odottaa pääsyä koronatestiin tai koronatestin tulosta.

Vapaaehtoista kontaktien välttämistä suositellaan vahvasti myös silloin, kun saapuu Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta.  

Pääministeri Marin on kertonut hakeutuneensa sunnuntaina koronatestiin sen jälkeen kun "ohjeistus valtioneuvostoa koskevista varotoimenpiteistä tavoitti" pääministerin, Marin kirjoitti Twitterissä.

Marinin itsensä mukaan tieto Haaviston koronatartunnasta oli tavoittanut hänet jo lauantaina.

– Olen samalla saanut arvion, ettei erityistoimille ole tarvetta, Martin kirjoitti.

Marin on myöntänyt Helsingin Sanomille, että hänen olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa.

Iltalehdelle Marin kommentoi sunnuntai-iltana seuraavasti.

– En ole sitä (ohjeistusta) osannut kyseenalaistaa, koska samankaltainen toimintamalli on myös yleisesti kansalaisten osalta käytössä. Että jos olet kahdesti rokotettu, niin kaikkia altistuneita ei esimerkiksi määrätä testiin, vaan mikäli sitten lääkäri arvioi, että on käytävä testissä, Marin sanoi.

Lue myös: Sanna Marinin koronakäytös ja tavoittamattomuus ihmetyttävät oppositiopoliitikkoja – "Tällaista esimerkkiä"

THL:n sivuillaan julkaiseman ohjeistuksen mukaan työpaikalla havaitun koronatartunnan jälkeen "karanteenin tarve riippuu siitä, oletko altistunut koronavirustartunnalle".

Jos on altistunut koronalle, mutta saanut rokotteen tai sairastanut koronan, niin tartuntatautilääkäri tekee riskiarvion, jossa otetaan THL:n mukaan huomioon seikkoja, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Näitä ovat niin paikallinen epidemiatilanne kuin altistuneen ikä ja mahdolliset perustauditkin.

THL kuitenkin muistuttaa, että jos on saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko, niin jollei tartuntatautilääkäri arvioissaan toisin päätä, ei henkilöä määrätä karanteeniin.

Pääministeri Marin on kertonut saaneensa kaksi rokoteannosta.

Jos oireita ilmenee, on testiin syytä mennä, vaikka olisikin saanut kaksi rokoteannosta.

Valtionneuvoston jäseniä ohjeistettiin kuitenkin Haaviston koronatartunnan toteamisen jälkeen välttämään kontakteja, jos heillä on ollut ohjelmaa ulkoministerin kanssa. Käytännössä valtioneuvoston kanslian linjan voi siis katsoa olevan jonkin verran THL:n ohjeistusta tiukempi.

THL:n ohjeistus koskee lähtökohtaisesti kaikkia, mukaan lukien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Sairaalapotilaille ja hoivakotien asukkaille on kuitenkin omat ohjeensa. THL:n ohjeistusta on edellisen kerran päivitetty marraskuun 29. päivä.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan Ahti Kurvisen mukaan valtioneuvoston suosituksilla pyritään mahdollisimman virusturvalliseen toimintaan.

– Ohjeiden taustalla ja lähtökohtana on aina terveysviranomaisten suositukset ja ohjeet virusturvallisesta toiminnasta, Kurvinen linjaa MTV Uutisille.

8:11img

Miksei pääministeri Marinilla ollut virkapuhelinta mukana, ja kuinka vakava kolhu tämä on hänelle?

Tuoreimmat aiheesta

Sanna Marin