Pääministeri Marin vetosi kasvomaskien riittämättömyyteen jo keväällä – näin hän vastasi maskisuositusta vaatineille: ”Hallitukselta olisi täysin vastuutonta...”

LK Sanna Marin 7.10.2020 3
Lehtikuva
Julkaistu 09.10.2020 11:23
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Pääministeri Sanna Marin vetosi jo keväällä maskien puutteeseen, kun hallitukselta vaaditiin yleistä maskisuositusta.  

Pääministeri Sanna Marin myönsi eilen eduskunnan kyselytunnilla, että yleisen maskisuosituksen antamista jarrutti keväällä osin se, ettei maskeja ollut tuolloin riittävästi saatavilla.

Kyse ei ole kuitenkaan uudesta paljastuksesta. Marin kertoi jo keväällä, ettei maskeja riittäisi koko kansalle, jos yleinen maskisuositus annettaisiin. Asia nousi esille eduskunnan lähetekeskustelussa hallituksen toimista koronakriisissä 6. päivä toukokuuta.

Myös tuolloin kasvomaskeista käytiin salissa kiivasta keskustelua. Useat opposition edustajat tiedustelivat, miksi hallitus ei suosittele kansalaisille maskien käyttöä.

Marin vetosi muun muassa siihen, ettei hänen tietojensa mukaan yksikään toinen Pohjoismaa tuolloin suositellut suojaimien käyttöä. Marinin mukaan kankaisten maskien hyödyistä ja haitoista ei myöskään ollut kiistatonta tietoa.

– Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että ihmiset eivät saisi käyttää tämänkaltaisia suojaimia tai maskeja. Totta kai saavat, ei sitä valtio kiellä, mutta me emme sitä suosita, koska näiden kankaisten kasvomaskien hyödyistä ja haitoista ei ole kiistatonta tietoa.

Sen sijaan kirugisista suu- ja nenäsuojaimista olisi Marinin mukaan ollut hyötyä. Hän kuitenkin totesi, ettei niitä olisi jaossa tarpeeksi, mikäli sellaisia suositeltaisiin yleisesti käyttämään.

– Kirurgisista suu- ja nenäsuojaimista olisi ehdottomasti hyötyä, mutta näitä ei ole riittävästi koko väestön tarpeisiin. Tarvitsisimme jopa 15 miljoonaa tällaista suojainta päivässä, ja olisi hallitukselta täysin vastuutonta tilanteessa, jossa meillä ei tällaisia määriä ole, tällaista suositusta kansalaisille antaa.

Lue myös: Hallitusta syytetään jopa valehtelusta maskisuosituksen takia – "Mistähän muusta hallitus ja virkamiehet nyt valehtelevat"

 "Mikä on se muuttunut tieto?"

Eduskunnan kyselytunnilla käytiin jälleen eilen keskustelua maskisuosituksesta ja sen ajankohdasta. Oppositiosta ihmeteltiin, miksi suositus annettiin vasta elokuussa, kun maailman terveysjärjestö WHO suositteli maskin käyttöä jo keväällä.

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru ihmetteli, mikä sai päättäjien kelkan kääntymään.

– Mikä on se muuttunut tieto, mikä muutti tilanteen siihen, että meillä kaikilla esimerkiksi täällä salissa on maskit? 

– Oliko kyse siitä, että meille kerrottiin, että maskin käyttö ei ole tarpeellista, koska maskeja ei ollut saatavilla? Kiuru kysyi.

Pääministeri Sanna Marin myönsi Kiurulle, että maskisuosituksen antamista keväällä jarrutti osin maskien puute.

– Jos katsomme kevättä, mitä olisi käynyt, jos olisimme antaneet laajan maskisuosituksen ilman, että maskeja on saatavilla?

Marinin kommenttia pidettiin oppositiossa merkkinä siitä, että hallitus olisi keväällä valehdellut maskien tarpeellisuudesta.

– Pääministeri myöntää hallituksen valehdelleen koko kevään maskien tarpeellisuudesta, koska niitä ei ollut? Jossakin muualla joku eroaisi, meillä business as usual. Uutiskynnys ylittyy yhdessä iltapäivälehdessä, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tviittasi.

Myös entinen SDP:n kansanedustaja, nykyisin Liike Nyt -puolueessa vaikuttava Mikael Jungner syytti hallitusta ja virkamiehiä valehtelusta.

– Keväällä kerrottiin että maskeista ei ole hyötyä. Nyt kerrotaan että on niistä hyötyä, keväällä vaan valehdeltiin, kun ei ollut riittävästi maskeja. Aikamoista. Laajamittaista, suunniteltua valehtelua. Mistähän kaikesta muusta hallitus ja virkamiehet ihmisille nyt valehtelevat, hän kirjoitti.

Marin kertoi myöhemmin Twitterissä, että maskisuosituksen tekemisessä tai tekemättä jättämisessä nojattiin vahvasti ”asiantuntijanäkemykseen”.

– Terveysviranomaiset katsoivat keväällä, ettei yleistä suositusta ole syytä antaa. Olemme nojanneet koronatoimissa vahvasti asiantuntijanäkemykseen. Tämän lisäksi olisi ollut käytännön haaste saatavuuden ongelmista johtuen.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus