Pääministeri Marinin ateriaetukohun taustalla on tyypillinen työnantajan virhe – etuuksissa piilevää veroriskiä ei aina tunnisteta

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) ateriakohun taustalla oleva työnantajatahon virhe ateriaedun veronalaisuuden arvioinnissa ei ole ilmiönä harvinainen, kertoo johtava veroasiantuntija.

Valtioneuvoston kanslia julkaisi viime viikon perjantaina Verohallinnon lausunnon koskien pääministerin ravitsemuspalveluiden veronalaisuutta. Verohallinto linjasi lausunnossaan, että pääministerin ateriaetu on veronalaista tuloa.

Johtava veroasiantuntijaSami Varonen Verohallinnosta ei pidä tavattomana, että verotettava ja verottaja ovat eri mieltä laintulkinnallisista asioista.

– Tämä on sellainen ilmiö, joka kuuluu tähän systeemiin. Tulkinta-asiat kannattaa aina selvittää meidän kanssa, Varonen sanoo.

Varonen ei kommentoi, mitä veroseuraamuksia pääministeri Marinille koituu tai mitä edellisille pääministereille olisi voinut koitua.

– Lausunnosta voi kuitenkin päätellä, että asuntoedun verovapautta koskeva lainsäädäntö ei kata ateriaetua, Verohallinnon lausunnon kirjoittanut Varonen sanoo.

Ministeripalkkiolain kuudennen pykälän mukaan pääministerillä on asunto valtion talossa, jonka kunnossapito, lämmitys, valaistus ja sisustus kustannetaan sekä tarpeellinen henkilökunta maksetaan valtion varoista. Pykälässä ei mainita ravintoon liittyviä etuja.

Tuloverolain 70 pykälän 3 momentissa sanotaan, että pääministerin asuntoetu siihen liittyvine palveluineen ei ole veronalaista tuloa, mutta ateriaetua ei niin ikään mainita tässä pykälässä.

Tapauksen saama julkisuus on poikkeuksellista

Pääministeri Marin itse pyysi verottajaa selvittämään, miten etuuksia tulisi tulkita verotuksen näkökulmasta. Valtioneuvoston kanslia jätti asiasta lausuntopyynnön Verohallinnolle 31. toukokuuta.

Veronalaisuuskysymysten selvittäminen on verottajalle aivan tavallista työtä. Ainoastaan pääministeri Marinin ateriaetujen saama suuri julkisuus erottaa tapauksen muista. 

– Ei ole aivan harvinaista, että työnantajan puolella ei tunnisteta, että jossakin on veroriski. Tällaista tapahtuu, vaikka pääsääntöisesti työnantajat toimivatkin näissä asioissa mallikkaasti, Varonen sanoo.

Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Kristiina Äimä kertoi Ilta-Sanomille viime perjantaina, että henkilökuntaetuuden tarjoaja selvittää yleensä veroseuraamukset etukäteen ja huolehtii niiden ilmoittamisesta.

Hänen mielestään verottomuutta suurempi ongelma on kuitenkin se, että lainsäädännössä ei ollut pykälää, jonka perusteella ateriaetu olisi voitu myöntää pääministerille.

Siksi Äimä kritisoikin Valtioneuvoston kansliaa, jonka hallinto ei hänen näkemyksensä mukaan ollut ”missään nimessä hyvää”.

Lue myös:

    Uusimmat