Pääministeri Medvedev saapui tapaamaan Sipilää – "rohkea agenda"

2:18img
Julkaistu 09.12.2016 13:45

MTV UUTISET – STT

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapaaminen Oulussa alkoi yhden jälkeen iltapäivällä. Tapaamisen annista kerrotaan tiedotustilaisuudessa myöhemmin iltapäivällä. Kyseessä on pääministerien toinen kahdenvälinen tapaaminen.

Sipilän mukaan tapaamisessa Medvedevin kanssa keskustellaan taloudesta ja turvallisuudesta. Tarkoitus on käydä läpi muun muassa Syyrian ja Itämeren tilannetta, mutta myös taloutta.

– Olemme nyt rohkeasti ottaneet agendalle myöskin näitä uusia isoja investointeja, Sipilä sanoi torstaina.

Viime kuussa luovutetussa selvityksessä sanottiin, että Koillisväylän kautta kulkeva Euroopan ja Aasian välinen tietoliikennekaapeli olisi poliittisesti ja teknisesti mahdollista toteuttaa. Selvityksen teki Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen yhdessä Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton FiComin entisen toimitusjohtajan Reijo Sventon kanssa.

– Me aiomme määrätietoisesti edetä nyt asian kanssa, jos saamme korkeammalla tasolla myöskin vihreätä valoa kaikilta mailta, Sipilä sanoi tietoliikennekaapelista.

Sipilän mukaan tavoitteena on, että vauhtiin päästäisiin jo tämän hallituskauden aikana.

37206078 Sipilä

Medvedevin ja Sipilän oli määrä keskustella muun muassa taloudesta. Kuva: Lehtikuva.

Laaja kirjo aiheita

Esille mahdollisesti nousevien aiheiden kirjo tämän päivän tapaamisessa on laaja. Yksi esillä ollut asia on arktinen yhteistyö, sillä Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy Yhdysvalloilta Suomelle ensi keväänä.

Kaasuputkiasiat nousivat pintaan tällä viikolla, kun venäläinen uutistoimisto Tass kertoi alkuviikosta Venäjän odottavan poliittista tukea Suomelta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa. Venäjän varapääministeri Sergei Prihodko sanoi tiistaina, että Venäjä toivoo Suomen nopeuttavan yhteistyötä asiassa. Prihodkon mukaan Venäjä on kiinnostunut saamaan rakennusluvan asiassa.

Itämeren pohjaan suunniteltu kiistelty kaasuputki kulkisi Venäjältä Pohjois-Saksaan. Putki kulkisi myös Suomen talousvesien halki, joten se edellyttää hallituksen lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa