Viron Michal ja Suomen Orpo: Venäjä pysyvä uhka Suomelle ja Virolle

Viron pääministeri Kristen Michal on ollut tiistaista asti ensimmäisellä valtiovierailullaan pääministerinä Helsingissä. Michal tapasi tänään myös presidentti Alexander Stubbin.

Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja Viron pääministeri Kristen Michal pitivät keskiviikkona yhteisen tiedotustilaisuuden pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Tilaisuudessa molemmilta kysyttiin myös Venäjän aiheuttamasta uhasta Virolle ja Suomelle. Kumpikin oli selkeästi samaa mieltä siitä, että Venäjä on uhka Suomelle.

Uhkaan vastataan Michalin mukaan nostamalla puolustusmenojen määrää sekä lisäämällä ammustuotantoa.

Orpo puolestaan kommentoi asiaa sanomalla, että on selvää, että Venäjä on pysyvä uhka niin koko Euroopalle kuin Suomelle ja Virolle. Tämän vuoksi asian ylläpitäminen myös Euroopan Unionin ja komission tasolla on ensisijaisen tärkeää.

– On hyvä, että olemme molemmat Naton jäseniä ja voimme harjoitella yhdessä kahdenvälisesti Itämeren alueella ja meidän Nato-liittolaistemme kanssa. Venäjä on pysyvä uhka ja ainoa mihin Putin uskoo on valta, Orpo linjasi.

Keskustelussa esiin nousi lisäksi Ukrainan tekemät iskut Lounais-Venäjän Kurskin alueella.

Orpon mukaan on selvää, että Ukraina voi tehdä operaation Kurskissa.

Orpo muistutti, että Venäjä on käynyt hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan jo lähes kolme vuotta.

Michal myös sanoi liittolaisten tukevan Ukrainaa. Henkilökohtaisesti hän sanoi toivottavansa Ukrainalle onnea, kun häneltä kysyttiin operaatiosta.

Ukraina aloitti viime viikon tiistaina hyökkäyksen Kurskin alueelle Venäjällä.

Balticconnector tapetilla

Tilaisuudessa kysyttiin odotettavasti kiinalaismedian väitteestä, että Kiina olisi syypää Viron ja Suomen välillä kulkevan Balticconnector putken rikkoutumiseen.

Orpon mukaan asiasta ei voida tehdä vielä mitään loppupäätelmiä niin kauan kuin tutkinta on kesken. Myöskään Michal ei kommentoinut asiaa sen enempää.

Maanantaina South China Morning Post uutisoi Kiinan myöntävän, että kiinalaisomisteinen rahtialus vaurioitti Suomen ja Viron välillä kulkevaa Balticconnector-kaasuputkea viime lokakuussa. Lehti viittasi Kiinan viranomaisiin, mutta ei täsmentänyt lähteitä sen tarkemmin.

Virallisesti Kiina ei ole myöntänyt asiaa.

MTV Uutisten Laura Pylvänäinen kysyi tilaisuudessa pääministereiltä viimeisimmistä tiedoista, joiden mukaan Saksa on etsintäkuuluttanut ukrainalaissukeltajan epäiltynä Nord Stream -kaasuputken sabotaasista.

Orpo tai Michal eivät kumpikaan kommentoineet asiaa tarkemmin.

– Tämä on myös tutkinnan alla, enkä voi kommentoida asiaa poliittisella tasolla, koska minulla ei ole tarpeeksi tietoa asiasta. Tutkimme asiaa tiivisti, Orpo sanoi, jonka jälkeen Michal kertoi yhtyvänsä Orpon sanoihin.

Keskusteluja saunassa

Kumpikin korosti tiedotustilaisuudessa erityisesti Ukrainan tuen merkitystä ja puolustusmenojen korottamisen vaikutusta tukeen, turvallisuutta, talouden merkitystä sekä maiden välisen energiateollisuuden kehittämisen tärkeyttä.

Lisäksi kumpikin kehui toista erinomaisestä yhteistyöstä. Myös kaksikon välit vaikuttivat olevan läheiset.

– Vierailu alkoi eilen saunassa ja huomasin, että molemmat olemme olleet politiikassa mukana useita vuosia eri rooleissa, Orpo sanoi.

Myös Michal nosti saunakeskustelut esiin mainitselemalla, että "kaksi pääministeriä keskustelemassa politiikasta saunassa näyttää, miten läheisiä olemme."

Lisäksi kumpikin kehui tiedotustilaisuuden aikana maiden välisen yhteistyön merkitystä niin kahdenvälisesti kuin EU:ssa.

– Viro on yksi läheisimmistä liittoilaisistamme. Vihdoinkin olemme myös sotilaallisesti liittoutuneet, Orpo kertoi avauspuheenvuorossaan.

Katso alla olevalta videolta koko tiedotustilaisuus.

Tapasi myös Stubbin

Viron pääministerin Kristen Michalin kaksipäiväinen Helsingin-vierailu jatkui keskiviikkona muun muassa Suomen ja Viron pääministerien delegaatiotapaamisella.

Michal ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapasivat jo eilen kahdenvälisesti.

Michal tapasi keskiviikkona myös presidentti Alexander Stubbin.

Michal on toiminut Viron pääministerinä heinäkuusta alkaen. Viron edellinen pääministeri Kaja Kallas nimitettiin EU:n ulkopolitiikan korkean edustajan tehtävään. Helsingin-vierailu on Michalin ensimmäinen ulkomaanvierailu pääministerinä.

Lue myös:

    Uusimmat