Pohjoismaisten Nato-maiden ja Kanadan pääministerit antoivat yksituumaisen tukensa Ruotsin ja Ukrainan Nato-jäsenyydelle.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) painotti Pohjoismaiden pääministerien kesäkokouksessa Islannin Vestmannasaarilla, että Ruotsi vahvistaisi Natoa ja Ruotsi kuuluisi Natoon.
Suomalaismedia kysyi häneltä, mitä konkreettista pitää tehdä, jotta Ruotsi saataisiin Natoon. Orpon mukaan tärkeintä on lähettää vahva viesti siitä, että Ruotsin Nato-jäsenyyden takana ollaan.
– Ruotsi kuuluu Natoon. Ruotsi täyttää ehdot. Natolla on avoimien ovien politiikka. Ruotsi vahvistaa Natoa. Nato tarvitsee Ruotsia, tuore pääministeri sanoi.
Hän painotti myös sitä, että neuvotella pitää.
– Toivon, että ratkaisu ennen Vilnaa löytyy, mutta vielä neuvottelut ovat kesken.
Naton huippukokous järjestetään Vilnassa 11.–12. heinäkuuta.
Orpo sanoi toivovansa, että ratkaisu löytyy Brysselissä pidettävässä kolmikantaneuvottelussa.
Myös kaikki muut pohjoismaiset Nato-maat antoivat täyden tukensa Ruotsin Nato-jäsenyydelle tavatessaan Islannissa. Sekä Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe että Tanskan pääministeri Mette Frederiksen jakoivat Orpon ajatuksen. Myös heidän näkemyksensä mukaan kaikkien jäsenten tulee lähettää selvä viesti, että Ruotsi on jäsenyyteen valmis ja että sitä tarvitaan Naton jäsenenä.
Kokouksessa erityisvieraana ollut Kanadan pääministeri Justin Trudeau pääsi kehaisemaan, että Kanada oli ensimmäinen Nato-maa, joka ratifioi sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyydet.
Pääministereiden keskusteluissa olivat esillä myös viikonlopun kapinayritys Venäjällä ja Ukrainan tuleva Nato-jäsenyys.
Islannin Vestmannasaarille kokoontuivat Pohjoismaiden pääministerit sekä Kanadan pääministeri. Kyseessä oli Orpon ensimmäinen ulkomaanvierailu pääministerinä.
Asioihin pureuduttiin käytännönläheisesti
Orpo kertoo saaneensa muiden Pohjoismaiden pääministereiltä erittäin lämpimän vastaanoton.
– Joukko on hyvin samanmielistä, samantyyppistä, samanlaiset arvot. Kyllä me olemme pohjoismaista perhettä, ja Trudeau istahti siihen oikein mukavasti, Orpo sanoo.
Hänen mukaansa tapaamisessa pureuduttiin asioihin hyvin käytännönläheisesti.
– Vaikka oli käytännönläheistä, silti pohdimme myös globaaleita kysymyksiä kuten ilmastoa, biodiversiteettiä. Tämä oli hieno kokous.
Orpon mukaan paikalla olleet ministerit jakavat samanlaiset arvot eli liberaalin vapaan demokratian puolustamisen. Hän sanoo, että yhteisiin arvoihin pohjautuu myös ratkaisuiden hakeminen tämänhetkisiin ongelmiin.
Orpon mukaan turvallisuus on ensimmäisenä ratkottavana oleva asia. Hän sanoi, että Venäjän ja Ukrainan tilannetta seurataan yhdessä. Orpon mukaan ministerit keskustelivat myös todella paljon puhtaasta energiasta, ilmastosta, luontokadon pysäyttämisestä ja meristä.