Niinistö Kultaranta-keskusteluissa: "Turkin turvallisuushuolet otetaan vakavasti" – presidentti peräänkuulutti myös Ukrainan tukemista

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Kultaranta-keskustelujen avajaispuheessa, että Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi koko puolustusliittoa sekä Suomen omaa turvallisuutta.

Niinistö kommentoi, että "Turkin turvallisuushuolet otetaan vakavasti". Presidentti toivoi samalla, että myös Suomen omiin turvallisuushuoliin suhtaudutaan yhtä vakavasti.

– Uskon, että Suomi täyttää kaikki Nato-jäsenyyden edellytykset, Niinistö sanoi.

Niniistö peräänkuulutti puheessaan, että Ukrainan tukemista täytyy jatkaa sitkeästi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi omassa puheessaan, että Naton ovet tulevat pysymään auki.

Hän viittasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin vaatimuksiin vetää pois Nato-joukot maista, jotka ovat liittyneet puolustusliittoon vuoden 1997 jälkeen.

– Putin sai nyt päinvastaisen asian kuin mitä halusi, lisää Nato-maita Venäjän rajalle. Hän yrittää jakaa Nato-maat ykkös- ja kakkosluokan jäseniin, Stoltenberg sanoi.

– Putin pyrkii luomaan vaihtoehtoisen maailmanjärjestyksen, jossa suuret maat saavat vaikuttaa pienten maiden omiin päätöksiin. Te Suomessa tiedätte valitettavan hyvin tämänkaltaisen maailmanjärjestyksen seuraukset.

Stoltenberg kommentoi, että Naton tavoite nykyisessä konfliktissa on varmistaa, että Ukraina pysyy itsenäisenä valtiona Euroopassa, ja että sota ei kärjisty yhtään enempää.

Suomi ennätti Natoon ennen kuin Norja EU:hun

Stoltenberg myös huvitti yleisöä toteamalla, että uskoi Norjan liittyvän enemmin EU:hun kuin Suomen Natoon.

– Olin väärässä, Stoltenberg sanoi.

Pääministeri Störe puolestaan ilmaisi Norjan vahvan tuen Suomen Nato-jäsenyydelle, saaden aplodit keskustelua seuranneelta yleisöltä.

Presidentti Niinistö kiitti Norjaa tuesta. Stoltenbergin toteamukseen hän taas vastasi pilke silmäkulmassa, että Suomi on puolestaan valmis tukemaan Norjan EU-jäsenyyttä, jos maa sitä haluaisi joskus hakea.

Rauhaa ei hinnalla millä hyvänsä

Keskusteluissa sivuttiin luonnollisesti myös Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Stoltenbergin mukaan rauha Ukrainassa on mahdollista saavuttaa, mutta kysymys on se, millä hinnalla.

– Kuinka paljon itsenäisyyttä, demokratiaa, vapautta ollaan valmiita uhraamaan rauhan puolesta, hän kysyi. Samalla hän totesi, että ei ole hänen tehtävänsä sanella, mikä hinta rauhasta ollaan valmis maksamaan, vaan päätös on ukrainalaisten.

Niinistö ja Stoltenberg pitivät myös ennen keskusteluita yhteisen lehdistötilaisuuden. Siinä Niniistö totesi, että valitettavasti kukaan ei ole toistaiseksi näkemässä selkeää loppupistettä sodalle.

Hän myös sanoi, että Ukrainalle halutaan antaa edelleen apua.

– Se, minkä olemme alulle saattaneet, sitä tulemme myös jatkamaan.

"Turkin huolenaiheet ovat oikeutettuja"

Stoltenberg kommentoi tänään Kultaranta-keskusteluiden puheenvuorossa, että "Turkin oikeutettuihin huolenaiheisiin etsitään ratkaisuja".

Turkin esittämistä vastalauseista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä käydään Stoltenbergin mukaan jatkuvasti keskusteluja Turkin, Suomen ja Ruotsin kanssa.

– Turkin huolenaiheet ovat oikeutettuja. Meidän täytyy ymmärtää, että kaikista Nato-maista juuri Turkki on joutunut eniten terroristi-iskujen kohteeksi, Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa.

Stoltenberg mainitsi yhdeksi oikeutetuksi huolenaiheeksi Turkin huolet Kurdistanin työväenpuolue PKK:sta.

Niinistö totesi myös, että Suomi jatkaa Nato-jäsenyyden hakemista Turkin vastustuksesta huolimatta.

Hän sanoi, ettei näe merkittävää eroa sen välillä, miten nykyiset Nato-jäsenet ja Suomi hoitavat Turkin esiin nostamia terrorismihuolia. Niinistön mukaan Suomelle on tämän takia jonkin verran vaikea ymmärtää, että se nostetaan esille muiden joukosta.

– Olimme yllättyneitä Turkin kannasta, mutta kansainvälisessä politiikassa tulee ottaa vakavasti, mitä toinen osapuoli sanoo. Ja näin aiomme myös tehdä, Niinistö sanoi.

– Toivotaan, että löydämme ratkaisun, joka tyydyttää kaikkia.

Niinistö lupasi, että Ruotsia ei jätetä

Kysyttäessä Niinistö ja Stoltenberg eivät maininneet konkreettisesta edistymisestä Turkin kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Stoltenberg toisti aiemman näkemyksensä, jonka mukaan liittolaismaa Turkin huolet otetaan vakavasti. Niinistö puolestaan toisti, ettei Suomi aio edetä jäsenhakemuksensa kanssa ilman Ruotsia.

– Kuten sanoin, Ruotsissa on todettu historiassa, että Suomen asia on meidän. Minä sanon toisinpäin: Ruotsin asia on meidän, hän sanoi.

Turkin on katsottu vastustavan enemmän Ruotsin kuin Suomen Nato-jäsenyyttä.

Stoltenbergin mukaan Ruotsin ja Suomen turvallisuus on Natolle tärkeää.

– Monet liittolaiset ovat tehneet jo selväksi, että ne sitoutuvat (maiden) turvallisuuteen. Nato on myös lisännyt läsnäoloaan alueella, Stoltenberg sanoi.

Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut alkoivat tänään Naantalissa.

Keskustelujen päävieraina ovat tällä kertaa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe.

Maanantaille jatkuvien keskustelujen otsikkona on "Vastuunsa kantava, vahva ja vakaa Pohjola".

Keskustelut alkoivat tänään Niinistön ja Stoltenbergin puheenvuoroilla sekä keskustelulla Ukrainan sodasta, ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta ja Suomen jäsenyydestä puolustusliitto Natossa.

Presidentin kesäasunnolle Naantalin Kultarantaan on kutsuttu noin sata keskustelijaa yhteiskunnan eri aloilta. Osallistujina on muun muassa poliittisia päättäjiä, tutkijoita sekä hallinnon, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median edustajia.

Lue myös:

    Uusimmat