Suomalaiset luottavat heikosti ihmiskunnan kykyyn rajoittaa ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä. Alle puolet suomalaisista uskoo, että hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseen löytyy kestäviä ratkaisuja.
Video: Ilmastonmuutos koettelee Suomea
Mitä olisit valmis tekemään vuonna 2019 pienentääksesi hiilijalanjälkeäsi?
51 % vastaajista: Lisäämään kasvisruuan osuutta ruokavaliossasi merkittävästi
48 %: Käyttämään julkisia liikennevälineitä tai polkupyörää päivittäisiin matkoihisi nykyistä selvästi enemmän
45 %: Vaihtamaan käyttämäsi sähkö uusiutuvaan sähköön (esim. aurinko-, vesi- tai tuulivoima)
36 %: Ostamaan merkittävästi isomman osan vaatteistasi käytettynä
32 %: Luopumaan tai vähentämään vapaa-ajan lentomatkustamistasi
24 % Hankkimaan sähkö- tai kaasuauton
8 %: En mitään näistä
Kuitenkin lähes kaksi kolmesta suomalaisesta uskoo, että heidän omilla valinnoillaan on merkitystä maailmanlaajuisten päästötavoitteiden saavuttamiseksi. Naiset ovat miehiä valmiimpia lisäämään esimerkiksi kasvisruuan syömistä ja käytettyjen vaatteiden ostamista, mutta into omiin toimiin on kuitenkin melko laimeaa.
– Suurin yllätys minulle oli se, kuinka harva on valmis tekemään konkreettisia toimenpiteitä. Kuitenkin kolme neljästä oli huolissaan päästöistä, mutta suurin valmius tehdä itse jotain oli suurimmillaan 50 prosentin luokkaa. Ajatellaan, että jonkun muun pitäisi toimia, vaikka asia minua huolestuttaa. Vastuuta ulkoistetaan poliittisille päättäjille ja teollisille yrityksille, kyselyn teettäneen konsulttiyritys Pöyryn toimitusjohtaja Juuso Pajunen sanoo.
Kansa ei tiedä
Kyselyn mukaan suomalaisilla on myös useita virheellisiä käsityksiä. Lähes joka kymmenes uskoo, että ydinvoima tuottaa merkittävästi hiilidioksidipäästöjä, vaikka teollisuuden ydinvoiman tuotannossa ei juuri hiilidioksidia synny.
Useampi kuin joka neljäs vastaaja pitää yksityisautoilua kotitalouksien merkittävimpänä hiilidioksidipäästöjen aiheuttajana, vaikka eniten päästöjä aiheuttaa asuminen. Kolme neljästä vastaajasta sijoittaa Suomen EU:n kärkikymmenikköön kierrätyksessä. Suomi on kuitenkin EU-vertailussa keskikastia, ja meillä kierrätetään vain 42 prosenttia yhdyskuntajätteestä.
Pajunen ei virheellisiä käsityksiä ihmettele.
– Keskustelu on moninaista ja asia on vaikea. Ei tämä ole yllättävä asia.