Kai Mykkänen MTV:lle: Meidän kannattaa siirtyä pois fossiilisista aineista lastemme hyväksi

Azerbaidzhanin Bakussa järjestetty riitaisa ympäristökokous päätti lopulta, että rikkaat maat maksavat kehittyville maille vuosittain 290 miljardia euroa ilmaston lämpenemiseen sopeutumiseen. 

Euroopan Unioni ja Britannia kehuivat päätöstä, mutta monet kehittyvät maat ja osa yrityselämää pitävät summaa riittämättömänä.

Bakussa sovittiin myös maailmanlaajuisen päästökaupan säännöistä. Ilmastorahoitus kolminkertaistuu kokouksen myötä, mutta vanhaa jakolinjaa rahoittavien ja rahoitettavien maiden välillä ei saatu riittävästi murrettua.

Bakusta juuri Suomeen saapunut ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) kommentoi MTV Uutisten haastattelussa, että kyseessä on pitkä periaatteellinen kiista, jossa Kiina ja arabimaat eivät suostu muuttamaan kolmekymmentä vuotta sitten tehtyä jakolinjaa.

– (Se) on naurettavaa, koska he ovat nyt talousmahteja. Euroopan osuus maailmantaloudesta on enää viidesosa, mutta osuus ilmastorahoituksesta on jo nyt kolmasosa. 

Mykkäsen mukaan Bakun kokouksessa otettiin kuitenkin sinänsä nyt iso askel aikaisempaan.

– Siinä raotetaan ovea sille, että myös Kiinan ja muiden vapaaehtoiset kontribuutiot lasketaan osittain tähän mukaan. Myös maailmanpankin kautta tuleva rahoitus lasketaan uudella tavalla ilmastorahoitukseen mukaan 

Mykkäsen mukaan Kiinalta saatiin nyt "toinen avoin käsi"  mukaan laskentaan ja maa joutuu seuraavina vuosina jo tunnustamaan olevansa teollisuusmaa.

Suurin pettymys ilmastokokouksessa liittyi fossiilisten polttoaineiden alasajoon. Alasajoon oli hyvät pohjat edellisestä Dubain kokouksesta, mutta tällä kertaa ne hukattiin miltei täysin.

– Täytyy myöntää, että Azerbaidzhan oli tässä suhteessa ikävämpi öljyntuottajamaa kuin Arabiemiraatit vuosi sitten. He eivät saaneet pidettyä palloa kasassa

Mykkäsen mukaan pahin onnistuttiin kuitenkin välttämään:

– Päätöslauselmassa nyt viitataan kuitenkin, että myös päästövähennyspuolella edetään ja Dubain konsensus on pohjana sille. Mutta kieltämättä tuo kertoo, kuinka vaikea on saada öljyntuottajamaita hyväksymään se tosiasia, että meidän sukupolvemme aikana meidän kannattaa lastemme hyväksi siirtyä parempiin aineisiin kuin fossiilisiin.

Mykkänen pitää tärkeänä, että kokouksessa ei lopulta päädytty umpikujaan.

– Se antaa jälleen enemmän uskoa siihen, että investoi pois fossiilisista, niin olet 2030-luvun voittajien joukoissa.

Lue myös:

    Uusimmat