Joukko eteläkorealaisia opiskelijoita haastaa maan hallinnon oikeuteen, koska heidän pääsykokeensa päättyi 90 sekuntia etuajassa. Tapauksesta kertoo muun muassa BBC.
Opiskelijat vaativat kullekin heistä 20 miljoonan wonin (noin 139 73 euron) korvausta. Sen kerrotaan vastaavan vuoden opiskelukustannuksia kokeen uusimiseksi.
Asianajajan mukaan virhe vaikutti myös muiden opiskelijoiden tenttiin.
Lue myös: Etelä-Korea aikoo kieltää koiran syönnin, mutta ikivanhalle tavalle löytyy puolustelijoita
Suneung, vaikea ja tulevaisuutta määrittävä koe
BBC kertoo, että kyseinen koe, jota haaste koskee, on nimeltään Suneung. Englanniksi käytetään ilmaisua College Scholastic Ability Test (CSAT).
Se on kahdeksan tunnin mittainen koe, jossa tehdään peräkkäin tentit useista eri oppiaineista.
Kokeen sanotaan olevan yksi maailman vaikeimmista kokeista ja siinä on pelissä kovat panokset. BBC kertoo, että sen mukaan määritetään yliopisto-opiskelupaikat ja työt mutta myös myöhemmän elämän sosiaaliset suhteet.
Koepäivänä opiskelijoita autetaan keskittymään esimerkiksi sulkemalla maan ilmatila ja myöhentämällä pörssin aukeamista.
Koe järjestettiin 16. marraskuuta. Tämän vuoden kokeen tulokset julkaistiin 8. joulukuuta.
Opiskelijat: Kello soi ennen aikojaan ensimmäisen osion aikana
Ainakin 39 oppilasta on jättänyt kanteen. Siinä kerrotaan, että ensimmäisen oppiaineen – korean kielen – kokeen aikana kello soi maan pääkaupungissa Soulissa aiemmin kuin olisi pitänyt.
Jotkut oppilaista protestoivat asiaa heti, mutta heidän mukaansa valvojat keräsivät koepaperit silti pois.
Opiskelijat kertoivat olevansa niin järkyttyneitä, että eivät pystyneet enää keskittymään kokeen muihin osioihin, kertoo paikallinen uutistoimisto Yonhap. Median mukaan jotkut luovuttivat ja palasivat kotiin.
Opiskelijoiden asianajaja kertoi paikallisille tiedotusvälineille, että opetusviranomaiset eivät olleet pyytäneet anteeksi.
Syynä ilmeisesti vastuuopettajan virhe
Eteläkorealaisen yleisradioyhtiö KBS:n virkamieslähteiden mukaan kyseisen testikeskuksen vastaava valvoja oli lukenut ajan väärin.
Independent-sivusto puolestaan kertoo, että asiasta vastuussa ollut opettaja painoi kellon päälle vahingossa.
BBC:n mukaan opettajat huomasivat virheen ennen seuraavan osion alkua ja antoivat puolitoista minuuttia lisäaikaa lounastauon aikana. Silloin opiskelijat saivat kuitenkin merkitä vain tyhjiä sarakkeita, jotka oli jätetty papereihin, eivätkä enää muuttaa olemassa olevia vastauksia.
Lue myös: Koreaan muuttava Robin Packalen mukaan huippu-DJ:n Kiinan-kiertueelle
Aiemminkin kellonsoitto vienyt oikeuteen
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kellon soiminen etuajassa on johtanut oikeustoimiin.
Huhtikuussa Soulissa sijaitseva tuomioistuin tuomitsi seitsemän miljoonaa wonia (noin 4 895 euroa) opiskelijoille, jotka väittivät joutuneensa epäedulliseen asemaan vuoden 2021 Suneung-kokeessa, koska kello soi noin kaksi minuuttia aikaisemmin.
Katso myös: Näin saat vaihtelua opiskeluun
1:52
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: BBC, Independent