Päävalmentaja odottaa Suomen hiihtotähdiltä kovaa temppua Salpausselällä – "Uskon, että tulee tulosta"

Päävalmentaja Teemu Pasanen arvioi korkein toivein suomalaishiihtäjien mahdollisuuksia Salpausselän kisoissa. 

Pasanen saa kolmen hiihtopäivän rupeamaan parhaat suomalaisvoimat, ja menestykseen on hyvät mahdollisuudet joka lajissa.

– Parhaat paikalla ja kaikki terveinä. Odotan hyvää tulosta, sillä Lahden kisojen ohjelmassa on meille hyvät lajit, Pasanen ennakoi viikonlopun maailmancupia.

Perjantaina hiihdetään perinteisellä pariviestit, lauantaina perinteisen hiihtotavan 20 kilometrin väliaikalähdöt ja sunnuntaina vapaan hiihtotavan sprintit.

– Pariviesti perinteisellä on meille varmasti hyvä laji. Saamme sekä miehissä että naisissa kilpailuun jopa kaksi hyvää joukkuetta, Pasanen perkaa ohjelmaa.

– Ja menestystä ajatellen suomalaiset päälajit ovat 20 kilometrin väliaikalähdöt. Sillä matkalla meillä on mahdollisuus taistella sekä miesten että naisten kilpailun kärkisijoista.

Vapaan hiihtotavan sprintti ei varsinaisesti kuulu suomalaisten menestyslajeihin, mutta mieshiihtäjistä varsinkin Joni Mäki, Lauri Vuorinen ja Niilo Moilanen ovat virittyneet parhaaseen vauhtiinsa kevään lähestyessä.

Anttolan tilaisuus onnistua

Iivo ja Kerttu Niskanen lähtevät ujostelematta voittokamppailuun, kun matkaa tapetaan perinteisen hiihtotavan välinein ja väliaikalähtönä.

Kuopion Suomen cupin perusteella suomalaistoiveet eivät ole tällä kertaa pelkästään Niskasten varassa. Pasanen toivoo Krista Pärmäkoskelta yllätystä.

– Krista voi olla yllättävänkin hyvä Lahdessa, Pasanen vinkkaa.

– Hän oli Suomen cupissa tosi hyvä molempina päivinä. Uskon, että hän on nyt kauden ylivoimaisesti parhaassa kunnossaan, joten meillä on kaksi kovaa hiihtäjää naisten 20 kilometrille.

Planican 2023 MM-kisojen viestimitalisti ja nuorten 2023 maailmanmestari Niko Anttola hiihti Kuopiossa voittoon ja onnistui myös Vantaan SM-kisoissa, joten hän tavoittelee Lahdesta Pärmäkosken tavoin kauden parasta maailmancupin tulosta.

– Nikon terveysongelmat ovat ohi, joten hän on loppukautta kohti talven selvästi parhaassa kunnossaan. Toivottavasti hän saisi tälle talvelle onnistumisen myös kansainvälisellä tasolla.

Niskanen viihtyy Lahdessa

Olympiavoittaja Iivo Niskasen kausi on ollut repaleinen terveysongelmien takia. Hän on kilpaillut maailmancupissa säästeliäästi, eikä menestys ole ollut kotimaan kisoissa entisen veroinen, mutta hän on totuttanut suomalaisen yleisön menestykseen Rukan ja Lahden maailmancupeissa.

– Iivon kunto on ehkä vähän kysymysmerkki, kun hän ei ole tällä kaudella vielä esittänyt parasta huippuvauhtiaan. Toisaalta hän on tähdännyt kuntoaan juuri Lahteen, Pasanen pohdiskelee.

– Uskon, että nyt tulee hyvää tulosta, jos kaikki on kohdallaan.

Niskanen on saavuttanut kotimaan maailmancupeista yhteensä kuusi osakilpailuvoittoa, neljä Rukalta ja kaksi Lahdesta.

Fluorittomat voiteet hanskassa

Lahden kisoihin on luvassa lämpöasteita ja vesikeliä. Pasanen ei usko, että se enää aiheuttaa väline- tai voiteluyllätyksiä kuten Trondheimin maailmancupissa joulukuussa.

– Kaikilla joukkueilla on fluorittomista voiteista myös vesikelin kokemusta. Valikoimasta on alkanut löytyä tuotteita, jotka toimivat, ja kaikki osaavat jo voidella fluorittomilla joka keliin, Pasanen todistaa.

– Toki erot voivat kasvaa hieman suuremmiksi kuin normaalilla pakkaskelillä.

Lue myös:

    Uusimmat