Pähkähullu suoritus! Snookertähti taituroi ainutlaatuisen maksimibreikin – "Yksi parhaista koskaan"

Shaun Murphy onnistui torstaina snookerin Shoot Out -turnaushistorian ensimmäisessä maksimibreikissä, 147 pisteen lyöntisarjassa, voittaessaan turnauksen avauskierroksella unkarilaisen Bulcsu Reveszin.

Shoot Out -turnauksen ottelut kestävät vain yhden freimin, jonka maksimikestoksi on määritelty kymmenen minuuttia. Lyöntiaika on rajattu ensimmäisten viiden minuutin ajaksi 15 sekuntiin, ja tämän jälkeen se laskee kymmeneen sekuntiin.

Maksimibreikissä pussitetaan kaikki 15 punaista ja kunkin niistä jälkeen aina musta väripallo. Lopuksi väripallot pussitetaan pienimmästä suurimpaan.

Revesz, 16, pääsi lyömään ottelussa vain avauslyönnin, minkä jälkeen Murphy pussitti ensimmäisen punaisen, kun kellossa oli jäljellä yhdeksän minuuttia ja 47 sekuntia. 147 pisteen urakka valmistui seitsemän minuuttia ja 21 sekuntia myöhemmin.

Juttu jatkuu videoupotuksen jälkeen. Jos upotus ei näy laitteellasi, löydät videon tästä linkistä.

Historian nopein maksimibreikki on Ronnie O'Sullivanin nimissä vuodelta 1997. O'Sullivanilla kului ensimmäisestä pussituksesta viimeiseen viisi minuuttia ja kahdeksan sekuntia.

Murphyn tuore maksimi on olosuhteisiin nähden täysin poikkeuksellinen. Shoot Outissa yli sadan pisteen lyöntisarjatkin ovat olleet harvassa. Niitä on nähty nyt 15. kerran pelattavan turnauksen historiassa vain 29.

Aikaisempi ennätys, 142 pistettä, oli Mark Allenin nimissä vuodelta 2021.

– Joskus sitä huomaa jo varhaisessa vaiheessa mahdollisuuden tehdä maksimin, ja minä yritin sitä ensimmäisestä lyönnistä alkaen. Tämä oli yksi parhaista maksimeista, jonka olen koskaan tehnyt. Olen aivan innoissani. Kun olin saanut pakan rikki, tiesin, että mahdollisuudet ovat hyvät. 96 pisteen kohdalla pelasin vaikean punaisen, ja sen jälkeen jokainen pallo osui keskelle pussia, Murphy sanoo World Snookerin sivuilla.

– Yritän olla näytöstapahtumissa vuorovaikutuksessa yleisön kanssa, joten arvostan tätä turnausta. Tämä on show'ta, ja meidän täytyy viihdyttää ihmisiä, jotka ovat maksaneet siitä, että näkevät meidät. Aion nauttia tästä ja juhlia tänä iltana, koska maksimit ovat hyvin harvinaisia.

Vuonna 2005 maailmanmestaruuden voittanut Murphy, 41, on tehnyt urallaan nyt kahdeksan maksimibreikkiä. Hän nousi kaikkien aikojen tilastossa viidennelle sijalle vuoden 2019 maailmanmestarin Judd Trumpin rinnalle. Kaikkien aikojen ykkösellä O'Sullivanilla maksimeja on koossa 15.

Murphy tienaa tuoreimmasta maksimibreikistään 5 000 puntaa (noin 5 800 euroa), joka maksetaan turnauksen suurimmasta lyöntisarjasta – ellei siis kukaan tee tulevina päivinä vastaavaa.

Lue myös:

    Uusimmat