Snookerin maailmanlistan ykkönen, hallitseva maailmanmestari Ronnie O'Sullivan voitti sunnuntaina päättyneen Champion of Champions -kutsuturnauksen finaalissa edellisvuoden ykkösen Judd Trumpin 10–6. O'Sullivanin neljännen CoC-voiton sijaan ottelun jälkeen on puhuttu enemmänkin hänen käytöksestään Trumpin tekemän maksimibreikin jälkeen.
O'Sullivan näytti alkuun marssivan ottelussa helppoon voittoon. Hän teki seitsemään ensimmäiseen erään neljä yli 50 pisteen ja yhden yli sadan pisteen lyöntisarjan.
Erät olivat O'Sullivanille 6–1, kun kahdeksas erä alkoi. Ja vaikka Trump hävisi ottelun, hänen suorituksensa juuri kahdeksannessa erässä on se, mikä sunnuntain finaalista tullaan muistamaan.
Trump teki seitsemännen kerran urallaan maksimibreikin, täydet 147 pistettä. Nyt 12. kerran pelatun Champions of Championsin historiassa maksimibreikki oli tehty ennen tätä vain kerran (Mark Selby 2018).
– Maksimin tekeminen on aina erityinen juttu, ja se on sitä etenkin silloin, kun sen tekee finaalissa, jossa vastassa on Ronnie, Trump sanoi BBC:n mukaan.
Pelitaitojensa ja saavutustensa lisäksi kyseenalaisista tempauksistaan tunnettua O'Sullivania lajihistorian 181. maksimibreikki ei juuri sykähdyttänyt. Snooker-etikettiin kuuluu, että vastustaja antaa maksimin tehneelle pelaajalle tunnustuksen kättelemällä tätä, mutta O'Sullivan ei tehnyt elettäkään Trumpin suorituksen jälkeen vaan ainoastaan istui omassa tuolissaan.
Niin kokenut kuin 46-vuotias O'Sullivan onkin, hän seurasi maksimibreikin rakentumista vastustajan paikalta vasta toisen kerran urallaan. Edellisen kerran hän oli ollut vastaavassa tilanteessa vuonna 1997 Stephen Hendryä vastaan.
O'Sullivan on kuitenkin itse tehnyt maksimibreikkejä enemmän kuin kukaan muu (15), joten hän jos kuka tietää, miten kyseisessä tilanteessa on tapana toimia. Hän on myös lajinsa ylivoimaisesti suurin tähti ja vetonaula ympäri maailman, ja juuri siksi hänen käytökseensä puututtiin välittömästi.
– Vastustajan onnistumiset eivät ole ärsyttäneet ketään niin paljon kuin minua. Mutta purista nyt hänen (Trumpin) kättään! Hän teki maksimin, tämä on finaali, ja olet 6–1-johdossa. Purista hänen kättään, ottelua asiantuntijan roolissa seurannut, O'Sullivanin tavoin seitsemän maailmanmestaruutta voittanut Hendry sanoi Daily Mailin mukaan.
– Kun minä tein sen ensimmäisen maksimin häntä vastaan, hänen täytyi kätellä minua, koska ottelu päättyi siihen.
Vuoden 1997 maailmanmestari Ken Doherty oli samoilla linjoilla Hendryn kanssa.
– Se oli upea breikki Juddilta, yksi hienoimmista sataneljäseiskoista. Siinä oli useita todella vaikeita lyöntejä, ja hänellä oli 1–6-tilanteessa kovat paineet.
– Oli yllättävää, ettei Ronnie noussut tuolista puristamaan Juddin kättä ja onnittelemaan tätä. Hän ei reagoinut siihen mitenkään. Se oli hänelle kuin mikä tahansa erä.
Twitterissä aiheeseen otti kantaa maailmanlistalla yhdeksäntenä oleva, urallaan kaksi maksimia tehnyt Mark Allen.
– Onneksi Ken Doherty mainitsi studiossa, ettei Ronnie kätellyt Juddia tämän maksimin jälkeen. Tiedän, etteivät säännöt edellytä sitä, mutta uskallan sanoa, että tämä on ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu. Kunnioituksen osoittaminen pienellä, kaksi sekuntia vievällä eleellä, ei ole liikaa pyydetty sellaiselta, jota niin monet ihailevat.
O'Sullivanin kanssa vuoden 1992 maineikkaaseen vuosikertaan lukeutuva kolminkertainen maailmanmestari Mark Williams – niin ikään kahden maksimin mies – uumoili hänkin Twitterissä, ettei kukaan ole koskaan aiemmin jättänyt onnittelematta vastustajaansa maksimin jälkeen.
Tähän tviittiin vastattiin toki nopeasti videolla Trumpin uran viidennestä maksimibreikistä vuoden 2020 Pohjois-Irlannin avoimissa. Silloin kiinalaispelaaja Gao Yang istui Trumpin viimeisen pussituksen jälkeen O'Sullivanin tapaan vain tuolissaan, mutta antoi toki aplodit.