Pahoin puukotettu poliisikoira pääsi kotihoitoon – "Ihmisillä huoli Börjen paranemisesta"

Börje
Vahingoittunut Börje on hieman yli 7-vuotias belgianpaimenkoira malinois.
Julkaistu 08.08.2016 16:34
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Loviisan murhaepäillyn kiinniotossa vakavasti haavoittunut poliisikoira Börje on päässyt kotihoitoon.

Poliisikoiralaitoksen johtaja Pekka Kokkonen kertoo Börjen päässeen kotihoitoon sunnuntai-iltana.

– Leikkaus meni hyvin ja nyt Börje on parantumassa ohjaajan luona, Kokkonen kertoo.

Börje sai perjantain ja lauantain välisessä kiinniottotilanteessa useita puukoniskuja, joista osa keuhkoihin. Nyt koiran tila on kuitenkin vakaa ja eikä hengenvaaraa ole, jos jälkikomplikaatioita ei ilmene.

Työkykyä ei vielä voi ennustaa

Tässä vaiheessa on liian varhaista arvioida, parantuuko koira työkykyiseksi. Mahdolliset pysyvät vammat ja niiden vaikutus arvioidaan levon ja toipumisen jälkeen.

– Vaikka kyseessä on vahva ja sitkeä eläin, tulee Börje vaatimaan jatkohoitoa ja aikaa tervehtymiseen, Kokkonen sanoo.

Börje on hieman yli 7-vuotias belgianpaimenkoira malinois. Koska poliisikoirat työskentelevät keskimäärin noin kymmenvuotiaiksi, olisi sillä vielä työvuosia edessä.

Jos koira ei palaudu työkykyiseksi, jää se viettämään ansaittuja eläkepäiviä ja koiran ohjaaja saa uuden koiran ohjattavaksi.

Börjen mahdollinen eläkekoti selvitetään vasta, jos eläköityminen tulee ajankohtaiseksi. Jos nykyinen ohjaaja voi pitää kahta koiraa, voi Börje jäädä asumaan nykyisen ohjaajansa kanssa.

– Joka tapauksessa Börjelle löydetään hyvä eläkekoti, Kokkonen vakuuttaa.

Poliisikoirien turvallisuus huolettaa

Börjen tilanne on Kokkosen mukaan herättänyt kansalaisten huolen paitsi koiran paranemisesta, myös poliisikoirien työturvallisuudesta. Yhteydenottoja on tullut niin sähköpostitse kuin puhelimitse.

– Jo ennen perjantain tapausta olimme alustavasti selvittäneet uusien suojavälineiden käyttöönottoa. Käytössä olevat 1999-luvulla hankitut suojavälineet ovat niin painavia ja jäykkiä, että ne estävät koiraa liikkumasta hyvin työtehtävissään. Nyt markkinoilla on alustavien tietojen mukaan koirille varsin kevyitä suojavälineitä, jotka on tarkoitus ottaa koekäyttöön, Kokkonen kertoo.

Poliisikoiraa käytetään voimankäyttötilanteissa vuosittain paljon, ja koiraa käytetään vaarallisen henkilön kiinniottoon tai sen turvaamiseen noin 600 kertaa vuodessa.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos