Alkuviikosta kerrottiin, että Tampereella toimivan yksityisen ABC-Päiväkodin yrittäjä on saanut sakot lapsipornon hallussapidosta. Yksityisiä päiväkoteja valvotaan opetus- ja kulttuuriministeriössä, aluehallintovirastoissa, Valvirassa ja kunnissa.
STT kysyi opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Kirsi Alilalta ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Marja-Liisa Keski-Rauskalta heidän näkemyksiään yksityisistä päiväkodeista.
Opetusministeriö julkistaa kuun lopussa laajan selvityksen yksityisen varhaiskasvatuksen tilanteesta.
Miten laadukkaita yksityiset päiväkodit kokonaisuutena ovat?
Marja-Liisa Keski-Rauska: – On erittäin hyviä ja laadukkaita, siltä väliltä ja sitten on sellaisia päiväkoteja, jotka aiheuttavat huolta ja murhetta.
Kirsi Alila: – Yksityisen tulee vastata kunnallista tasoa ja sitä juuri pitäisi valvoa.
Miten paljon yksityisiä päiväkoteja on Suomessa ja miten lapset niihin valikoituvat?
Kirsi Alila: – Me emme tiedä. Näyttää siltä, että yksityisten päiväkotien määrä kasvaa. Etenkin yksityiset ketjut ovat lisääntyneet.
– Yksityinen toimija voi valikoida asiakkaitaan toisin kuin kunnallinen. Ei ehkä haluta alle 3-vuotiaita, ei vuorohoitoa tarvitsevia tai erityisen tuen lapsia.
Millaisia asioita yksityisten päiväkotien valvonnassa nousee esille?
Marja-Liisa Keski-Rauska: – Aika paljon työllistää rekisteröintiin liittyvän materiaalin läpikäyminen ja tarkistaminen. Se on ennakollinen valvontatehtävä ja vie yllättävän paljon aikaa. Asiakirjoissa on usein puutteita ja niitä pitää pyytää lisää.
– Lisäksi kunnan virkamiehet kysyvät neuvoja ja lainsäädännön tulkinta-apua esimerkiksi henkilökunnan kelpoisuusvaatimuksista.
– Harvemmin tulee yksityisen päiväkodin toiminnan laadusta kysymyksiä.
Mitkä muut asiat?
Marja-Liisa Keski-Rauska : – Päiväkodissa on paljon tukitehtäviä, kuten ruokahuoltoa ja siivousta. Niihin ei ole palkattu tekijää, vaan kasvatushenkilöstö joutuu tekemään ne oman työnsä ohella ja se aiheuttaa, että ollaan paljon pois lapsiryhmästä.
– Henkilöstö saattaa itse kysyä joko meiltä, kunnalta tai ammattiliitolta tilanteiden turvallisuudesta, jos esimerkiksi yksi henkilökunnasta on ison lapsimäärän kanssa pihalla, koska toinen siivoaa tai hakee ruokatarpeita.
– Ruuan laatu. Esimerkiksi aamu- ja välipaloista on tingitty ja ne on pyritty tekemään mahdollisimman halvalla ja ne toistuvat samanlaisina.
Mitkä ovat valvonnan menettelytavat?
Kirsi Alila: – Valvira tai aluehallintovirasto voi tehdä tarkastuksen perustellusta syystä. Sen jälkeen voidaan antaa ohje, että havaitut puutteet pitää korjata tietyssä määräajassa. Sen jälkeen tarkastetaan, ovatko epäkohdat poistuneet.
– Sakko, toiminnan keskeytys tai toiminnan kielto ovat myös mahdollisia.
– Kuntakin voi saada huomautuksen, jos se on menetellyt virheellisesti valvonnassa.
Miten valvontajärjestelmää tulisi muuttaa?
Kirsi Alila: – Kunnat tuntuvat haluavan, että lainsäädäntö selkiytyisi ja eri toimijoiden vastuut ja tehtävät olisivat selkeämpiä.
Marja-Liisa Keski-Rauska: – Ensisijaisen valvontaviranomaisen pitäisi pystytä tekemään nopeasti päätökset eikä niin, että joudutaan valvonnan, pitkien kaavojen ja muiden viranomaisten kautta kierrättämään tätä asiaa ja siirtää päätäntää esimerkiksi aluehallintovirastolle.