Pääministeri Juha Sipilän hartaasti ajamaa yhteiskuntasopimusta talouden ja työllisyyden vahvistamiseksi ei saada aikaan.
Päivän yllätys oli kuitenkin se, että hallitus ei automaattisesti toteutakaan uhkaamiaan 1,5 miljardin lisäsäästöjä ja veronkorotuksia, vaikka sopimus nyt kaatui.
Pääministeri Juha Sipilä kertoo MTV Uutisille, että tärkeää asiassa oli huomisaamulle asetettu määräaika, jotta tiedettäisiin, että onko yhteiskuntasopimukseen sitoutumista.
– Jos sitoutumista ei ole, sitten meillä on tarpeeksi aikaa hakea vaihtoehtoisia keinoja, ettei kipeisiin lisäleikkauksiin tarvitsisi mennä ja saisimme toteuttaa verojen alentamisen, joka omalta osaltaan vauhdittaisi suomalaista taloutta, perustelee Sipilä.
Heti huomisaamuna hallitus alkaa siis suunnitella vaihtoehtoisia keinoja lisäsäästöille. Sipilän mukaan hallitus arvioi keväällä 2017, miten hyvin näillä keinoilla päästään hallitusohjelmassa määriteltyihin tavoitteisiin. Keinoja ei kuitenkaan aiota pohtia kahta vuotta.
– Me mietimme niitä muutaman viikon ja sitten alamme toimeen, jotta ne ovat parin vuoden päästä kaikki toimeenpantuja. Meillä ei missään tapauksessa ole aikaa kahta vuotta miettiä, Sipilä selventää.
Sipilä ei kuitenkaan tällä hetkellä valota, mitä kyseiset vaihtoehtoiset keinot ovat.
– Kyllä me keinot löydämme, se on meidän vastuullamme. Huominen kalenteri on puhdistettu kokonaan ja aloitamme aamusta. Reppu on raskaampi kuin ajattelimme ja olisimme mielellämme tehneet tämän porukalla, mutta nyt se tehdään näin, kommentoi Sipilä.
Työmarkkinajärjestöjä ei Sipilän mukaan kuitenkaan olla jättämässä ulkopuolelle.
– Sikäli kun puhutaan työelämän muutoskysynmyksistä, ne tehdään yhteistoiminnassa työelämän osapuolten kanssa. Mutta nyt otamme vetovastuun tästä ja teemme sen, mikä on välttämätöntä.
Sipilä kommentoi, että neuvotteluyhteys työmarkkinajärjestöihin on edelleen hyvä yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta huolimatta.
– Vaikka ei yhteiseen maaliin päästykään, tässä on turha lähteä keskinäiseen syyttelyyn vaan katsoa eteenpäin. Yhteistyötä pienessä maassa tarvitaan tästä eteenpäinkin. Nyt toimitaan tilanteen edellyttämällä tavalla.
Sipilä toteaa, että Suomen kilpailukykyero kilpailijamaihin verrattuna on 15 prosenttia. Tämä puolestaan vaatii monia toimia.
– Tavoitteena on se, että 350 000 suomalaisesta työttömästä mahdollisimman moni saisi töitä neljän vuoden aikana.