Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kertoo blogissaan, miksi hän päätti paljastaa vasta vuotta myöhemmin välikohtauksesta, jossa perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen veti häntä tukasta.
Räsänen kertoo saaneensa runsaasti paheksuntaa, miksi hän ei tehnyt tapahtuneesta heti rikosilmoitusta.
– Mieti, millaisen kuvan annat naisille: että on ok repiä työpaikalla hiuksista, jos myöhemmin pyytää anteeksi, Räsänen kuvailee palautetta.
Räsänen kertoo, ettei teko hänen mielestään kuitenkaan ollut niin vakava, että siitä olisi ollut aiheellista ilmoittaa poliisille.
– Koska vuoden takainen tapahtuma ylitti selkeästi sopivuuden rajan, otin asiasta yhteyden luottamuksella puhemies Lohelaan ja silloiseen perussuomalaisten ryhmän johtoon ja kerroin sen myös Hakkaraiselle. Keskustelimme Teuvon kanssa tapahtumasta jälkikäteen, sopien, anteeksipyytäen ja anteeksiantaen. Toivoin hänelle apua, Räsänen kertoo.
"Olen yrittänyt saada Teuvoa henkisesti ja hengellisesti eroon alkoholista"
Räsänen kertoo tutustuneensa Hakkaraisen kanssa eduskunnassa, sillä kaksikon työhuoneet sijaitsevat vierekkäin.
– Hän on monella tavoin arvostettava, mukava ja sympaattinen ihminen. Olen myös osaltani yrittänyt tukea häntä lääkärinä ja ystävänä, henkisesti ja hengellisesti eroon alkoholista.
Räsäsen mukaan tukasta vetämisellä oli mahdollisesti useita silminnäkijöitä, sillä tilanne tapahtui eduskunnan lisärakennuksen pihalla. Kun Hakkaraisen uusimmat törttöilyt eduskunnan pikkujouluissa tulivat ilmi, muutama toimittaja ottikin Räsäsen mukaan yhteyttä häneen ja kertoi olevansa aikeissa tehdä juttua asiasta.
– Eduskunnan käytävillä kiersi vääristynyt huhu, että Hakkarainen olisi ahdistellut minua vuosi sitten seksuaalisesti tarttuen kiinni rinnoista. Lupasin, että kommentoin asiaa vasta kun olen keskustellut Hakkaraisen kanssa. Sain hänet kiinni puhelimitse ja sovimme yhdessä, että kerron toimittajalle ”asian niin kuin se tapahtui”, Räsänen paljastaa.
Hakkarainen sai uusimmasta tapauksesta, edustaja Veera Ruohon (kok.) ahdistelusta huomautuksen puhemies Lohelalta. Lisäksi hän erosi oma-aloitteisesti puolueensa varapuheenjohtajan paikalta.
– Mielestäni puhemies Lohelan toiminta asiassa on ollut erittäin perusteltua ja johdonmukaista, Räsänen kertoo.
Räsänen toivoo, että tapahtunut saa aikaan pysyvän muutoksen, eikä alkoholin käyttöä enää sallittaisi eduskuntatyössä, edes pikkujouluissa.
– Eduskunta on laaja työyhteisö, johon mahtuu myös päihdesairauksia. Kosteat pikkujoulut sopivat todella huonosti eduskunnan pitkiin istuntoiltoihin. Ne aiheuttavat myös turhia kiusauksia niille, joille alkoholi ei lainkaan sovi.
Räsänen toivoo kaikkea hyvää Hakkaraiselle.
– Tiedän, että tämä aika on hänelle raskas.