Näin eduskunnassa tarjotaan apua päihdeongelmaan – "Kriittisinä ajankohtina huolehditaan erityisesti, ettei vahinkoa tapahdu"

eduskuntatalo
Eduskuntatalo Helsingissä 12. joulukuuta 2017. Lehtikuva
Julkaistu 20.12.2017 14:38
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Eduskunnassa, kuten muillakin työpaikoilla, pyritään tarjoamaan apua päihdeongelmista kärsiville. Eduskunnan hallintojohtajan arvion mukaan eduskunnassa alkoholiongelmat eivät ole kuitenkaan ”karanneet käsistä”. 

Sanat eduskunta ja alkoholi ovat nousseet otsikoihin viime päivinä poikkeuksellisen näyttävästi. Syynä on etenkin perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen käytös eduskunnassa järjestettyjen pikkujoulujen yhteydessä viime viikolla ja aiemmin.

Kokoomuksen kansanedustaja Veera Ruoho kertoi maanantaina, että päihtynyt Hakkarainen oli suudellut häntä viime torstaina väkisin eduskunnan kuppilassa. Sittemmin Ruoho on kertonut tehneensä Hakkaraisen toiminnasta rikosilmoituksen.

Aamulehti uutisoi Hakkaraisen tunkeutuneen saman illan aikana sinisen eduskuntaryhmän pikkujouluihin ja heitelleen siellä juomia lattialle.

Viimeviikkoisten tapahtumien tultua julki myös muun muassa kristillisdemokraattien Päivi Räsänen on kertonut kokemuksistaan Hakkaraiseen liittyen. Räsänen vahvisti Ilta-Sanomille vahvasti päihtyneen Hakkaraisen repineen häntä vuosi sitten hiuksista eduskunnan Pikkuparlamentin pihalla.

Tapaus sattui niin ikään pikkujouluaikaan.

Hakkarainen tilitti alkoholin käyttöön liittyvästä ongelmastaan Facebook-päivityksessä maanantaina. Hän on sittemmin poistanut koko Facebook-tilinsä.

– Minulle ei käy viina – ei tipan tippaa. Siitä on päästävä kokonaan irti. Puoli vuotta saattaa mennä vesilinjalla, mutta paineet purkautuvat juuri ennen istuntotaukoa, hän kirjoitti.

– Olen itsekin menettänyt liikaa tämän ongelman takia. Ainoa ratkaisu on päästä irti alkoholista. Omin voimin se ei onnistu, joten haen siihen apua. Haluan hoitaa työni kunnialla, päivitys loppui.

Apua tarjolla asemaan katsomatta

Hakkaraisen tapaukseen kantaa ottamatta eduskunnan hallintojohtaja ja työsuojelupäällikkö Pertti Rauhio kertoo, että eduskunnassa tarjotaan apua päihdeongelmista kärsiville asemaan katsomatta.

– Jo lähtökohtaisesti meillä esimiehillä on käytössä varhaisen tuen malli, jossa pyritään tunnistamaan, jos ihmisen terveysongelmiin liittyy jokin parannettavissa oleva syy. Esimerkiksi useasti toistuviin, oman ilmoituksen mukaisiin poissaoloihin puututaan.

– Ongelmat pyritään tunnistamaan ja niihin on tarjolla apua. Yksin ei jää, oli sitten missä asemassa tahansa.

Raution mukaan eduskunnassa työskentelevien jaksamista seurataan tarkasti etenkin ”kriittisinä ajankohtina”.

– Vuodenvaihteen ja kesätauon jälkeisenä aikana huolehditaan erityisesti, ettei pääse ihmisellä vahinkoa tapahtumaan.

Mikäli aihetta ilmenee, henkilö ohjataan työterveyshuoltoon lääkärin puheille.

– Heiltä saa tarvittaessa lähetteen varsinaiseen päihderiippuvuuden katkaisemiseen tai siitä parantamiseen. Elikkäs siihen varta vasten suunniteltuun erikoislääkäritasoiseen hoitoon, Rauhio sanoo.

Rauhion mukaan alkoholin käyttöön liittyvät ongelmat eivät ole eduskunnassa kuitenkaan arkipäivää.

– Eduskuntayhteisössä ei alkoholi ole käsitykseni mukaan sellainen ongelma, että se olisi näin vuosien tarkastelun perusteella karannut käsistä.

– Yksittäinenkin tapaus muistuttaa meille aina, että tukea on tarjolla. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa