Pakettiauto törmäsi iäkkääseen rouvaan suojatiellä – seurauksena neliraajahalvaus ja kuolema

Pakettiautoilija ajoi tuttua tietä Oulussa, kunnes törmäsi jalankulkijaan. Suojatietä ylittänyt nainen kuoli vakaviin vammoihin myöhemmin sairaalassa. Mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut autoilijan kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. 

Vuonna 1966 syntynyt mies ajoi pakettiautollaan 78-vuotiaan naisen päälle, kun tämä ylitti suojatietä Ukonkaivoksentiellä Oulussa huhtikuussa 2022. 

Käräjäoikeus nojaa tuomiossaan tieliikennelakiin, jonka mukaan autoilijalla on ennen suojatietä pysähtymisvelvollisuus, ja jalankulkijalle on annettava esteetön kulku. 

Suojatie oli osoitettu liikennemerkein, eikä kaistojen välissä ollut näkyvyyttä heikentävää liikenteenjakajaa. 

Oikeuden mielestä miehellä oli kaikki edellytykset tarkkailla tilannetta riittävästi ja pysähtyä ennen suojatietä. 

Syytetty kiisti

Autoilija kiisti syytteet teon törkeydestä. Hänen mukaansa jalankulkija eteni ensin keskivaiheille kaistoja, mutta pysähtyi.

Autoilijalle jäi mieleen "rouvan paniikinomainen ilme". Autoilija oli kertomansa mukaan yrittänyt väistää oikealle, mutta "rouva oli törmännyt paniikinomaisesti oveen". 

Autoilijan mukaan lieventävänä asianhaarana törmäykselle oli myös se, että auto ei osunut naiseen keula edellä. 

Miehellä ei kertomansa mukaan ollut tilanteessa kännykkä käytössään eikä hänellä ollut kiire minnekään. Tieosuus on miehelle tuttu – hän käyttää sitä päivittäin. 

Kaularankaan ja selkäytimeen kohtalokkaita vammoja

Nainen kaatui törmäyksessä, josta aiheutui kaularankavamma. Vamma johti neliraajahalvaukseen. 

Nainen kuoli sairaalassa noin kuukauden päästä. Kuolinsyyraporttiin kirjattiin kaularangan murtuma, selkäytimen ruhjevamma ja neliraajahalvaus. 

Käräjäoikeus velvoittaa miehen korvaamaan vakuutusyhtiölle liki 18 000 euroa sen uhrin tyttärelle maksamasta korvauksesta. 

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat