Pakkohoito kestää muutamasta vuodesta elinikään - olot lähellä vankilaa

Julkaistu 30.11.2011 17:47(Päivitetty 16.01.2012 22:37)
Toimittajan kuva

Anna-Stiina Toivonen

anna-stiina.toivonen@mtv.fi

Norjan joukkomurhaaja Anders Behring Breivik saattaa joutua vankilan sijaan pakkohoitoon, mutta mitä pakkohoito oikeastaan tarkoittaa?

– Jos joku jää rikoksestaan mielisairauden takia tuomitsematta, hänet toimitetaan tahdosta riipumattomaan, tiukasti rajaavaan sairaalahoitoon, selittää Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, tutkimusprofessori Hannu Lauerma.

Ainakin Suomessa pakkohoitoa annetaan kuitenkin oloissa, jotka muistuttavat vankilaa, Lauerma sanoo.

– Kysymys on suljetusta laitoksesta, josta ei ainakaan aluksi ole minkäänlaista pääsyä vapauteen. Pärjäämisen osoittaminen johtaa siihen, että voi päästä esimerkiksi saatettuna lomalle.

Tahdosta riippumaton oikeuspsykiatrinen hoito kestää lyhimmillään muutamia vuosia. Pisimmillään vapaudenmenetys voi jatkua koko eliniän. Keskeinen kriteeri vapauteen pääsyssä on, onko ihminen tullut muille vaarattomaksi.

– Henkilöä hoidetaan ja kuntoutetaan niin pitkään, että hänet voidaan valvotun avohoidon kautta päästää jatkohoitoon, jossa henkilö kykenee jatkamaan elämäänsä usein varsin normaaleissakin merkeissä.

Norjan ja Suomen välillä eroja

Lauerma kehuu oikeuspsykiatrista hoitoa Suomessa erittäin hyvin toimivaksi järjestelmäksi. Norjan järjestelmää hän ei tarkkaan tunne, mutta järjestelmä ei hänen mukaansa ole yhtä kehittynyt ja selkeä kuin Suomessa.

– Suomessa päätöksiä tekevät lääkintäviranomaiset, mutta Norjassa hoidon jatkamisen tai päättämisen päättää oikeus, Lauerma vertailee.

Uutisoinnin perusteella Lauerma on siinä käsityksessä, että norjalainenkin järjestelmä mahdollistaisi tarvittaessa elinikäisen hoidon. Breivikin mahdollisen pakkohoidon pituutta Lauerma ei halua arvuutella.

– Jos henkilö on mielisairauden vallassa surmannut useita kymmeniä ihmisiä, sopeutuminen normaalielämään on joka tapauksessa äärimmäisen vaativaa, Lauerma sanoo.

Norjassa Breivik todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi. Tämä termi tarkoittaa, että hoitoa vaativan sairauden katsotaan aiheuttaneen teot. Juuri syyntakeettomuuden takia Breivikin tuomio ei välttämättä olekaan vankeusrangaistus, vaan pakkohoito.

Mielisairaan oikeudenkäynnissä voi Lauerman mukaan olla yksi ero tavalliseen verrattuna.

– On henkilöitä, joille täytyy määrätä uskottu mies. Jos ei ymmärrä lainkaan omia asioitaan, avustaja toimii apuna.

Breivikin teot skitsofreenikolle äärimmäisen epätodennäköisiä

Oikeuspsykiatrit: Breivikillä paranoidi skitsofrenia (29.11.)

Joukkomurhaaja Breivik välttää vankilan, mutta joutuu pakkohoitoon (29.11.)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa