Pakolaisapu: "Perussuomalaisten maahanmuutto-ohjelma ei perustu tosiasioihin"

maahanmuuttovirasto
Lehtikuva
Julkaistu 09.02.2015 22:12

MTV UUTISET - STT

Pakolaisia ja maahanmuuttajia tukeva Suomen Pakolaisapu arvostelee perussuomalaisten maahanmuuttopoliittista ohjelmaa. Pakolaisavun mukaan se ei perustu tosiasioihin.  

Järjestö nostaa esiin muun muassa perussuomalaisten väitteen, että turvapaikanhausta on tullut "käytännössä merkittävin siirtolaisuuden väylä".

Pakolaisapu huomauttaa, että turvapaikanhakijoiden osuus kaikista Suomeen muuttaneista siirtolaisista on edelleen pieni.

Maahanmuuttovirasto myönsi viime vuonna ensimmäisen oleskeluluvan 20 371 ulkomaalaiselle, joista turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia oli yhteensä 2376 eli 11,7 prosenttia. 

-Keskustelu maahanmuuttopolitiikasta on tervetullutta ja tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on, että se pohjautuu faktaan, sanoo Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Anu Lehtinen.   

Perheenyhdistämisiä jo vaikeutettu  

Perussuomalaiset esittää, että perheenyhdistämispolitiikka pitäisi tiukentaa, jotta maahanmuuttoa saataisiin hillittyä. Pakolaisavun mielestä puolue jättää huomioimatta, että perheenyhdistämisen säännöksiä on jo kiristetty viime vuosina. 

Vuonna 2012 astui voimaan muutos, jonka mukaan perheenyhdistämishakemuksia ei ole enää voinut laittaa vireille Suomesta käsin, vaan se on tehtävä ulkomailla Suomen lähetystössä.  

Pakolaisapu viittaa Maahanmuuttoviraston tilastoihin, joiden mukaan lainmuutoksen jälkeen vuodesta 2011 vuoteen 2012 kansainvälistä suojelua saaneiden ihmisten perheenjäsenten hakemukset perheenyhdistämiseksi romahtivat 70 prosenttia.  

-Edustustoverkostoa on supistettu juuri pakolaisten oleskelumaissa, joten matkat voivat olla pitkiä. Hakemuksen jättäminen vaatii myös laillisen oleskeluluvan maassa, mutta passin tai viisumin hakeminen on monelle pakolaiselle mahdotonta, sanoo Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta.  

Perussuomalaisten mukaan viime vuosien muutokset eivät riitä.  

-Vaatimus perheenyhdistämisen aloittamisprosessista lähtömaassa oli itsestäänselvyys, ei aito kiristys. Vuoden 2012 jälkeen ei ole tehty kiristyksiä, vaikka kotoutumistilanteessa ei ole tapahtunut myönteisiä muutoksia ja vaikka hakijamäärät ovat pysyneet korkeina, sanoo puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.  

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015