Perussuomalaiset on ollut maahanmuuttokysymyksissä hyvin eri linjoilla muihin hallitusneuvotteluiden puolueisiin verrattuna. Näkemykset ovat olleet osin päinvastaisia erityisesti työperäisen maahanmuuton ja kotoutumisen tavoitteiden suhteen.
Perussuomalaisille maahanmuutto on ylipäätään keskeinen politiikan osa-alue, ja puolue julkistikin alkuvuonna laajan maahanmuuttopoliittisen ohjelman. Sen keskeinen viesti on, että Suomen pitää kiristää maahanmuuttopolitiikkaansa, koska tähän asti politiikka on ollut löysää ideologisista syistä.
Muut puolueet ovat käsitelleet kantojansa asiaan esimerkiksi keväällä vaaliohjelmissaan.
Lue myös: Hallitusneuvotteluiden tilanne nyt – Purra: RKP:n hyväksyttävä paperit tai neuvottelut loppuvat
Työperäiseen maahanmuuttoon perussuomalaiset vaatii ohjelmassaan täydellistä paradigman eli ajattelutavan muutosta. EU:n ulkopuolelta tulevaa työperäistä maahanmuuttoa ei tulisi puolueen mukaan pääsääntöisesti sallia, ellei kyse ole koulutetuista ihmisistä korkean lisäarvon työpaikkoihin. EU:n ulkopuolelta tulevalta työntekijältä tulisi ohjelman mukaan vaatia suomalaisten mediaaniansioita vastaavia tuloja, mikä tarkoittaa yli 3 000 euroa kuukaudessa.
Esimerkiksi RKP:n näkemys on jokseenkin päinvastainen. Sen mukaan Suomi tarvitsee ulkomaista työvoimaa ja siksi työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä ja sujuvoitettava. Puolue poistaisi ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan ja ottaisi käyttöön 30 päivän takuuajan työluvan käsittelyyn.
Myös kokoomus haluaa nopeuttaa kansainvälistä rekrytointia esimerkiksi keventämällä byrokratiaa ja myöntämällä työlupia nopeasti. Erikseen vaaliohjelmassa mainitaan panostaminen hoitajien kansainväliseen rekrytointiin.
Lue myös: Tämän takia ilmastotavoitteet ja maahanmuutto ovat vaikeita paloja – hallitusneuvotteluissa painavat vaalilupaukset ja kynnyskysymykset
"Oleskeluluvissa käyttöön kv. minimistandardit"
Turvapaikanhakuoikeutta perussuomalaiset rajaisi vain Euroopan sisäisiin pakolaisiin. Se rajaisi myös turvapaikanhakijoiden liikkumisoikeutta, lyhentäisi päätösten valitusaikoja ja leikkaisi sosiaalietuuksia.
Oleskeluluvissa se haluaa ottaa käyttöön kansainväliset minimistandardit ja asettaa pysyvälle oleskeluluvalle lukuisia edellytyksiä.
Esimerkiksi perheenyhdistäminen ei perussuomalaisten mukaan tue kotoutumista vaan vahvistaa maahanmuuttajien rinnakkaisyhteiskuntien muodostumista.
Lue myös: Hoitokodissa pelätään perussuomalaisten ajaman tulorajojen kiristyksen karkottavan maahanmuuttajat – "Heillä on valtavan kattava osaaminen"
Pakolaiskiintiö on perussuomalaisten mielestä jäänne 1970–1980-luvuilta ja siitä pitäisi luopua.
RKP:n vaaliohjelmassa taas mainitaan erikseen, että kiintiöpakolaisjärjestelmä on edelleen tärkeä osa Suomen kansainvälistä vastuuta. Turvapaikanhakijoille RKP haluaa mahdollisuuden saada toimivaa oikeusapua ja perheenyhdistämisprosesseihin helpotuksia.
Kokoomus esittää turvapaikkapolitiikan päivittämistä niin, että järjestelmän väärinkäyttö estetään. Se tehostaisi turvapaikkahakemusten käsittelyprosesseja ja palautuksia lähtömaihin sekä tekisi työnteosta ja kielenoppimisesta velvoittavampaa.
PS kiinnittää erityisesti huomiota muslimeihin
Perussuomalaisten ohjelmasta löytyy myös kotoutumiseen liittyviä kirjauksia, joita muut puolueet tuskin voisivat hyväksyä.
Kotoutumisessa tulisi perussuomalaisten mukaan esimerkiksi luopua monikulttuurisista käytänteistä ja edellyttää maahanmuuttajilta Suomen kielen ja kulttuurin omaksumista.
Ohjelmassa vaaditaan myös luopumista muslimien erivapauksista, jollaisiksi luetellaan muun muassa lasten vapauttaminen musiikin tai liikunnan tunneilta, naisten omat uimahallivuorot ja rukoushetket työpäivän aikana.
12:17