Pakolaiskriisi Aasiassa: Nälkiintyneet ihmiset riutuvat veneissä – jotkut juoneet virtsaa selvitäkseen

Rohinya
3-vuotiasta Rohingya-pakolaista rekisteröidään Indonesiassa. AFP / Lehtikuva
Julkaistu 19.05.2015 07:42

MTV UUTISET

Andamaanienmerellä Aasiassa ajelehtii YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n mukaan jopa 8000 pakolaista, joita kukaan ei halua. Joukossa on pieniä lapsia.

Liikkeellä on Myanmarista vainoa paenneita Rohingya-vähemmistöön kuuluvia ihmisiä ja köyhiä bangladeshilaisia.

Osa pakolaisista on jätetty merelle ajelehtimaan ilman vettä ja ruokaa. Toisilla saattaa olla pienet ruokavarannot. Osa on päässyt rantautumaan Andamaanienmeren rantavaltioihin. Muun muassa Thaimaa on lähettänyt kuitenkin merialueelleen pyrkineitä aluksia myös takaisin merelle.

Pakolaiset ovat ajelehtineet merellä jo viikon, jotkut jopa kuukausia ja yleisradioyhtiö BBC:n mukaan tilanne on niin toivoton, että joissain aluksissa ihmiset ovat joutuneet juomaan virtsaa selvitäkseen. Joukossa on naisia ja lapsia.

Osa pakolaisista on saanut joitain ruokapaketteja ja lääkkeitä Thaimaan merivoimilta.

Kansainväliset tv-kanavat ovat välittäneet kuvaa lauttojen langanlaihoista ja nälkäänäkevistä ihmisistä, mikä on lisännyt kansainvälistä painetta alueen valtioita kohtaan.

Indonesia, Malesia ja Thaimaa ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan pakolaisia. Näin maat ovat reagoineet kriisiin:

Thaimaa: Thaimaan laivasto sanoo antaneensa pakolaisveneissä ajelehtiville ihmisille vettä. Maa on ilmaissut, että se voisi mahdollisesti sijoittaa pakolaisleirejä rannikolleen. Maa ei kuitenkaan halua pakolaisten asettuvan Thaimaahan ja ohjaa rantaa kohti tulevat pakolaisalukset takaisin avomerelle.

Malesia: Suurin osa pakolaisista tavoittelee pääsyä Malesiaan, koska kyseessä on pääosin muslimimaa ja siellä on tarvetta työvoimalle. Malesia on kuitenkin ohjeistanut laivastonsa käännyttämään pakolaisalukset takaisin merelle.

Indonesia: Indonesia on tehnyt hyvin selväksi, ettei maa ota vastaan pakolaisia. Maa on päästänyt alueellen joitain kalastajien merestä pelastamia ihmisiä, mutta varoittanut kalastajia pelastamasta merestä enempää.

Avustusjärjestöjen mukaan alueen valtioiden pitäisi auttaa merellä jääneitä ihmisiä.

Lähteet BBC , AFP ja Huffington Post

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat