Palaavatko ohuet kulmakarvat jälleen muotiin?

Ohuet kulmakarvat tekevät paluuta, vaikka moni sitä pelkääkin.

Hyviä uutisia kaikille teille, jotka kynitte kulmanne ysärillä. Ohuttakin ohuemmat kulmat ovat nimittäin back in business!

CNN on koostanut laajan katsauksen ohuiden kulmakarvojen renessanssista, jonka keskeltä olemme nyt itsemme jälleen löytäneet.

Hyvästi siis Cara Delevingnen ja Zoë Kravitzin kaltaisten kaunottarien tuuheat kulmakarvat. Muodin jumalat ovat nimittäin määränneet, että paksujen ja rohkeiden kulmien kymmenenvuotinen valtakausi on tullut päätökseensä, ainakin toistaiseksi.

Ohuiden kulmien paluuta voi päätellä monista merkeistä.

Ysäriltä tuttu kynällä piirretty kulmakarvaviiva on näkynyt jo jonkin aikaa TikTokin videovirrassa sekä Pariisin muotiviikoilla ja myös punaisella matolla.

Esimakua tälle kaikelle antoi meikkitaiteilija Pat McGrath muotitalo Maison Margielan alkuvuoden muotinäytöksessä, jossa hän peitti mallien kulmat ja piirsi tilalle ohuet surumieliset viivan kaltaiset kulmat. Sen myötä punaisella matolla lähes olemattomilla kulmilla ovat esiintyneet niin Zendaya, FKA Twigs ja Doja Cat.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Älä seuraa muita sokeana

Kulmakarvamuodissa vaarana on usein se, että hurja high fashion -muoti voi näyttää hyvältä huippumallin luustoa vasten tai muotigaalan salamanvaloissa. Tavallisessa elämässä se voi kuitenkin useammin johtaa kaaokseen.

– Olen ehdottomasti huomannut, että ohuet kulmakarvat ovat tehneet paluuta. Tämän päivän version fokus on kuitenkin muotoilussa ja omien piirteiden korostamisessa, sen sijaan, että kulmat nypittäisiin kynämäisen ohuiksi, kulmataiteilija Hollie Parkes kertoo CNN:lle.

Julkimoiden ja kuninkaallisten luottokulmataiteilijana yli 35 vuoden ajan toimineella Kamini Vaghelalla on tärkeä neuvo liittyen ohuisiin kulmakarvoihin. Kauneudessa muiden sokea matkiminen ei ole kannattavaa.

– En usko alkuunkaan kulmakarvatrendeihin. Kaikki on kiinni siitä, mikä sopii kenellekin. Mikään muoto ei sovi kaikille, hän muistuttaa.

Jokaisen ihmisen kulmakarvat ovat erilaisia ja niitä tulee kohdella yksilöinä riippumatta siitä, mitä muotivirtaukset yrittävät määrätä. Vaghela nostaa esimerkiksi 1960-luvun ylivoimaisen tyyli-ikonin Twiggyn.

– Muistan katsoneeni häntä kerran. Hänellä oli ohuet kalpeat kulmat, jotka sopivat hänen kasvoihinsa, mutta tiesin, että niin monet naiset tulisivat kopioimaan häntä ja näyttäisivät aivan naurettavilta, hän kertoo.

Kulmia tehdessään Vaghela arvioi työssään asiakkaan luustoa, silmien muotoa, ihon sävyä ja hiusten väriä.

– Omat kulmani eivät koskaan palautuneet ylinyppimisestä ysärillä. Ne kasvoivat takaisin oudon muotoisina ja epätasaisina, Jenni Parks, 42, kertoo CNN:lle.

Hän on kokeillut myöhemmin muun muassa microblading-tekniikalla luotuja kulmia, mutta ei ollut lopputulokseen tyytyväinen.

– Kadun sitä, että olen koskaan edes nyppinyt kulmiani, hän summaa.

Kulmat ovat hyvin tuottoisaa liiketoimintaa. Lähes jokainen kauneushoitola tarjoaa kulmien kestovärjäystä, kulmien laminointia tai microbladingia. CNN kertoo, että Yhdysvalloissa kulmakarvabisnes on jopa 180 miljoonan dollarin arvoista.

Kulmien rehottava historia

Kulmakarvojen laittaminen on kiinnostanut ihmisiä jo ammoisista ajoista asti.

– On todisteita, että jo antiikin Kreikassa ja Rooman valtakunnassa on nähty erilaisia kulmakarvatrendejä, kauneushistorioitsija Lucy Jane Santos kertoo.

Kauneustrendit ovat siis aina kiertäneet kehää. Santosin mukaan historiasta on selkeästi nähtävissä se, että useimmiten ne hyppäävät toisesta äärimmäisyydestä toiseen.

Antiikin Kreikassa ja Roomassa suosittiin paksuja kulmia ja jopa yhteen kasvaneita kulmia ihannoitiin. Sen sijaan keskiajalla kulmista haluttiin päästä eroon. Suuntaus näkyy selvänä aikakauden taiteessa. Naisia kuvaavat potretit kuvastavat pyöreäotsaisia naisia, joilla ei tuntunut edes olevan kulmia tyhjän rauhallisilla kasvoillaan.

– Naiset nyppivät kulmakarvat ja jopa hiusrajaansa. Ideana oli luoda illuusio korkeammasta otsasta. Sen ajateltiin olevan merkki älykkyydestä ja kauneudesta, mutta samalla se teki kasvoista myös ilmeettömän, mikä keskitti huomion kasvoista naisten dekolteelle, Santos kuvailee.

Keskiajan kauneusihannetta seurailtiin lähinnä varakkaiden naisten keskuudessa. Se, että oli aikaa nyppiä kulmia ja hiusrajaa, kuvasti sitä, että naisella oli tarpeeksi vapaa-aikaa itsensä puunaamiselle. Loputtomissa peltotöissä ei pahemmin kulmia nypitty.

1900-luvulla muotivirtaukset ovat vaihtuneet kiivaampaan tahtiin.

1920-luvulla kulmat olivat ohuet ja jopa surumieliset. Vuosikymmenen muotiin vaikutti varmasti mykkäfilmien filmitähdet, joiden täytyi näytellä korostetusti kasvoillaan ilmehtien, kun puhuttavia vuorosanoja ei vielä ollut.

– Naiset näkivät elokuvissa näyttelijättäriä, joiden kulmat oli nypitty ja tilalle piirretty mustalla kajalkynällä viivat. Se kaikki oli heille uutta, jännittävää ja modernia, Santos arvioi.

Toisen maailmansodan aikaan kulmat olivat paksummat ja vähemmän laitetut.

– Teorian mukaan sota-aikaan tavallisilla naisilla on enemmän vastuuta ja vähemmän aikaa käyttää kauneudenhoitoon, Santos kertoo.

Twiggyn inspiroimat kapeat ja kaarevat kulmat dominoivat 1960-lukua pitkälle 1970-luvulle asti. 1980-luvulla hypättiin kuitenkin taas ääripäästä toiseen. Brooke Shieldsin ja Madonnan tuuhean paksut villit kulmat koristivat muotilehtien kansia.

Kulmien nykyaika

Kasarilta eteenpäin ajassa siirryttäessä tiedämmekin, kuinka kulmakarvoille kävi.

Ysärin nyppimishuuman jälkeen 2010-luvulla kulmat pääsivät ainakin meikissä valokeilaan isosti. Erityiskiitos kuulunee Anastasia Beverly Hills -kosmetiikkasarjan kulmatuotteille, jotka ovat olleet jo lähes 10 viimeistä vuotta valtavassa nosteessa.

Laminoitujen ja luonnollisten kulmakarvojen on kuitenkin ainakin muotimaailmassa aika väistyä jälleen ohuempien ja huoliteltujen kulmien tieltä. Karvojen ylinyppimistä ei kuitenkaan kannata kokeilla.

Korostamalla ja työstämällä omia kulmia niille parhaiten sopivalla tyylillä on loppupeleissä kaikkein muodikkainta. 

Mutta entä jos on ehtinyt jo tuhota omat kulmansa nyppimällä ne kaljuiksi?

Kamini suosittelee kasvattamaan omia kulmia vanhan kunnon risiiniöljyn voimin. Sitä voi levittää öisin kulmien alueelle. Hän suosii klassista metodia ennemmin kuin tyyriitä kulmakarvojen kasvattamiseen tarkoitettuja paikallisseerumeita.

Ja lopuksi pari sanaa allekirjoittaneelta. Olen nuorena nyppinyt omat kulmani pilalle ja kipuillut koko aikuisuuteni säälittävien kulmieni kanssa. Kärsin voimakkaasta kulmakarvahäpeästä, jonka sain lopulta taltutettua vierailemalla osaavan kulmataiteilijan luona, joka loihti eri tekniikoita sekoitellen kasvoilleni sopivat kulmat.

Summauksena siis käänny ensiksi asiansa osaavan ammattilaisen puoleen, jos et aidosti tiedä, mitä tekisit omille kulmillesi, äläkä sokeana hyökkää karvojen kimppuun pinsettien kanssa.

Katso myös: Näitä meikkejä kaikki himoitsevat

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat