Tuoreen tutkimuksen mukaan on-off-suhde on syytä lopettaa oman mielenterveytensä tähden.
Lomien jälkeen erotilastoissa näkyy piikki. Videolla eroasiantuntija kertoo vinkkinsä parisuhteen hoitoon niin lomalla kuin arjessa.
Missourin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että palaaminen yhteen eksän kanssa on yhteydessä lisääntyneisiin masennuksen ja ahdistuneisuuden tunteisiin.
– Tiedämme, että eroaminen aiheuttaa huolta, mutta tämä ahdinko on normaalia ja usein ohimenevää. Myrskyisät ja stressaavat erot ja yhteen palaamiset samassa parisuhteessa voivat kuitenkin aiheuttaa läpitunkevia seuraamuksia hyvinvointiimme, sanoo tutkimusta johtanut kehityspsykologian apulaisprofessori Kale Monk Time-lehden haastattelussa.
Ailahteleva suhde heilauttaa mielenterveyttä
Tavallisesti eron aiheuttama tuska menee ohi ajan kanssa. Kuvituskuva.Shutterstock
Family Relations -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 545 henkilöä, jotka seurustelivat joko eri tai samaa sukupuolta edustavan henkilön kanssa. Tutkijat kysyivät osallistujilta heidän eroamistaustastaan sekä ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden tunteistaan.
Suunnilleen joka kolmas vastaajista myönsi olleensa on-off-suhteessa. Tutkijat huomasivat suhdemallin olevan yhteydessä lisääntyneeseen psykologiseen stressiin.
Masentuneisuus ja ahdistuneisuus olivat on-off-suhteissa olevien keskuudessa yleisempiä, vaikka tutkijat ottivat huomioon muut mielenterveyteen vaikuttavat tekijät, kuten parisuhdestatuksen sekä seksuaalisen suuntautumisen.
Mitä enemmän vastaajat raportoivat ailahtelevaisesta parisuhteesta, sitä enemmän hän näytti kokevan masennusta ja ahdistuneisuutta, Monk kertoo Time-lehdelle.
Parisuhdeväkivalta voi selittää tulosta
Väkivaltaiseen suhteeseen ei kannata jäädä. Kuvituskuva.Shutterstock
On mahdollista, että jo valmiiksi masennukselle ja ahdistuneisuudelle alttiit ihmiset ajautuvat herkemmin on-off-suhteisiin. Monk kuitenkin huomauttaa, että tutkimuksen perusteella ailahtelevainen suhde yhdistettiin psyykkiseen stressiin huolimatta muista mielenterveyttä heikentävistä oireista.
Yksi mahdollinen tutkimustuloksen selittäjä on, että psyykettä kuormittava lähisuhdeväkivalta. Tutkijat nimittäin huomasivat päällekkäisyyttä parisuhdeväkivallan ja on-off-suhteiden välillä.
Miten asiat ovat muuttuneet viime kerrasta?
Eron sattuessa on hyvä miettiä, mikä siihen ajoi. Kuvituskuva.Shutterstock
Monk huomauttaakin, että parisuhdeväkivallasta kärsivien ei pitäisi antaa väkivaltaiselle kumppanilleen uutta mahdollisuutta.
Lisäksi hän kehottaa kaikki miettimään syitä suhteen kariutumisen takana. Monkin mukaan ihmiset ajautuvat monesti myrkylliseen parisuhteeseen tavan, kiitollisuudenvelan tai mukavuussyiden vuoksi.
– Ovatko asiat todella toisin tällä kertaa? kehottaa Monk jokaista eksän kanssa yhteen palaamista suunnittelevaa kysymään itseltään.
LUE MYÖS: Miten selvitä eron tuomasta tuskasta? Tutkijat selvittivät parhaat tavat
Lähde: Family Relations, Time