Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten parisuhteesi tai elämäsi sinkkuna vaikuttaa terveyteesi? Totuus voi yllättää.
Olit sitten vakituisessa parisuhteessa, vannoutunut sinkku tai etsimässä elämäsi rakkautta, kiinnitä huomiota siihen, vaikuttaako rakkauselämäsi kehosi ja mielesi hyvinvointiin.
Tutkimusten mukaan hyvä parisuhde voi parhaimmillaan suojella sairauksilta, edesauttaa terveellisten tapojen omaksumista ja jopa pidentää elinikää. Toisaalta vahingollinen parisuhde voi pahimmillaan lisätä stressiä ja heikentää immuunipuolustusta. Mistä tietää, vaikuttaako oma parisuhde vahingollisesti terveyteen? Katse on syytä suunnata niin omaan mieleen kuin muutoksiin omassa kehossa.
– Terveyteemme vaikuttavat lukuisat tekijät, psykologi Maryann Troiani muistuttaa.
Toisen terveyden huomioiminen
Parhaimmillaan parisuhde vaikuttaa positiivisesti kumppaneiden terveyteen. Vuonna 2011 Kanadassa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että rintakivuista kärsineistä miehistä avioliitossa viihtyneet miehet hakeutuivat hoitoon aiemmin kuin sinkkumiehet. Tämä kertoo siitä, kuinka kiinnittämällä huomiota toisen terveyteen parisuhteesta voi tehdä myös terveyden kannalta tärkeän voimavaran. Kukapa muukaan kumppaninsa tuntisi kuin jokainen itse.
– Terveessä parisuhteessa huolehditaan kumppanista. Myös omasta terveydestä huolehtiminen korostuu silloin kun parisuhde toimii, Troiani kertoo.
Lihominen
Yleisesti uskotaan, että parisuhteen solmiminen saa useimpien painon nousemaan. Myös tosielämä on osoittanut tämän uskomuksen todeksi: vuonna 2012 tehdyssä kattavassa selvityksessä osoitettiin, että paino nousee tavallisesti silloin kun pariskunnat avioituvat. Avioeron läpikäynti saa vastaavasti painon laskemaan.
– Tyytymättömyys parisuhteessa voi johtaa passiivis-agressiivisiin ruokailutottumuksiin ja uniongelmiin, ja nämä voivat saada painon nousemaan, Troiani toteaa.
Näitä totuuksia ei kuitenkaan ole syytä pitää absoluuttisena totuutena, sillä toimivassa parisuhteessa kumppanit voivat myös saada rakkaimmassaan aikaan liikuntainnostuksen.
– Onnellisessa parisuhteessa voidaan motivoida kumppania pitämään kiinni terveellisistä elämäntavoista. Silloin käydään esimerkiksi kuntosalilla yhdessä, asetetaan tavoitteita ja tunnetaan vastuuta myös toisen hyvinvoinnista, Troiani muistuttaa.
Stressaaminen
Säännöllinen intiimi kanssakäyminen vähentää tutkimusten mukaan stressiä ja parantaa täten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Vuonna 2009 Journal of Sexual Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että säännöllisesti seksiä harrastavat kertoivat olevansa erityisen tyytyväisiä elämäänsä ja parisuhteisiinsa.
On tärkeää pitää mielessä, että seksi on vain yksi osa parisuhdetta. Tästä syystä muualla kuin makuuhuoneessa tapahtuva kommunikointi voi romuttaa edut, joita säännöllinen seksin harrastaminen luo. Jatkuvat erimielisyydet voivat nostaa stressitasoja, vaikka seksiä harrastettaisiin suhteessa kuinka usein.
Hyvän olon hormonit
Seksin lisäksi myös muunlainen fyysinen kosketus voi vähentää stressiä ja lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Vuonna 2004 toteutetussa tutkimuksessa Pohjois-Carolinan yliopistossa tutkittiin pariskuntia ja saatiin selville, että sekä miesten että naisten elimistössä hyvän olon hormonin eli oksitosiinin tuotanto kiihtyi halaamisen jälkeen. Naisilla halaaminen sai myös verenpaineen ja stressihormoni kortisolin tasot laskemaan.
– Välittämisestä kertova käyttäytyminen on todella tärkeää: käden kosketus, kädestä pitäminen ja hipaisu olkapäälle. Vie vain muutaman sekunnin aikaa stimuloida hormoneita ja vähentää stressiä ja kireyttä, Troiani toteaa.
Uniongelmat
Parhaimmillaan parisuhde rauhoittaa unta, mutta parisuhteen vaikutus uneen voi olla myös täysin vastakohtainen: jos kumppanin levoton uni estää saamasta unen päästä kiinni, voi oma uni kärsiä pahastikin. Vuonna 2005 tehdyn kyselyn mukaan uniongelmista kärsivän kanssa parisuhteessa olleet kärsivät muita todennäköisemmin itsekin väsymyksestä ja katkonaisesta unesta.
Parisuhde voi vaikuttaa uneen myös epäsuorasti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että epävarmuus parisuhteessa voi johtaa uniongelmiin. Parisuhteen ongelman voivat siis aivan huomaamatta vaikuttaa vahvastikin uneen.
Alkoholinkäyttö
Kumppanilla on usein yllättävän paljon vaikutusta siihen, millaisiksi omat alkoholitottumukset muotoutuvat. Yli 600:n pariskunnan juomistottumuksiin pureutuneessa tutkimuksessa saatiin selville, että kumppanin juomistottumukset heijastuivat hyvin suoraan toiseen kumppaniin. Tutkimuksessa pariskuntia seurattiin heidän neljän ensimmäisen aviovuotensa aikana.
Tutkimuksessa selvisi myös, että jatkuvat konfliktit ja läheisyyden puute voivat lisätä kumppaneiden alkoholinkäyttöä. Tätä on tulkittu niin, että sekä naisten että miesten kohdalla vaikeudet avioliitossa voivat vaikuttaa negatiivisesti tottumuksiin alkoholinkäytössä.
Verenpaine
Ruokavaliolla, liikuntatottumuksilla ja stressillä voi olla vaikutusta verenpaineeseen. Tästä syystä ei liene yllättävää, että myös parisuhde – ja sen toimivuus – voi vaikuttaa verenpaineeseen.
Brigham Youngin yliopistossa vuonna 2008 julkaistun tutkimuksen mukaan avioliitoissaan viihtyvien kumppanien verenpaine oli alhaisempi, kuin sinkkujen. Vastaavasti onnettomassa parisuhteessa olleiden verenpaineen todettiin olevan korkeampi kuin sinkkujen.
– Huonossa parisuhteessa elimistöön vapautuu stressihormoneita ja sydän lyö nopeammin. Nämä tekijät voivat nostaa verenpainetta, Troiani selventää tuloksia.
Sydämen terveys
Tutkimuksissa on vuosien saatossa saatu selville, että sydämen terveyden ja toimivan parisuhteen välillä on jonkinlainen yhteys. Tutkimusten mukaan naimisissa olevilla on naimattomia alhaisempi riski saada sydänkohtaus. Lisäksi sydänleikkauksista ollaan saatu erityisen hyviä tuloksia avioliitossa eläneiden miesten kohdalla.
– Välittämiseen ja hoitamiseen liittyvällä käytöksellä kuten koskettamisella ja ajattelevaisilla teoilla on vaikutusta paranemiseen, Troiani selventää.
Masennus
Tutkimuksissa on osoitettu, että onnellinen avioliitto voi jopa helpottaa masennuksen oireita ihmisillä, jotka ovat kärsineet masennuksesta. Pienessä, mutta arvostetussa tutkimuksessa saatiin sitä vastoin tuloksia, jotka viittasivat siihen, että jos aviomies oli ollut uskoton tai avioliitto ei muuten toiminut, sairastuu vaimo kuusi kertaa tavallista todennäköisemmin masennukseen.
Parisuhde voi täten vaikuttaa ihmisen mielenterveyteen karkeasti jaoteltuna kahdella tapaa: kun kumppanit viihtyvät suhteessa, voi parisuhde tehdä mielenterveydelle hyvää, mutta jos kumppanit eivät viihdy suhteessa, voi parisuhde ajaa jopa masennukseen.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveys käsittää niin kehon kuin mielenkin terveyden. Ihmisen elintavoilla, ruokailutottumuksilla, unirytmillä ja parisuhteella voi olla yhdessä merkittävä vaikutus jokaisen terveyteen, vaikka yksittäiset valinnat eivät kenenkään terveyttä romuttaisikaan.
AVA on myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa – tutustu!
Suurin pudottaja -sarjassakin vaalitaan terveitä elämäntapoja:
Katsomo-videon id
Lue myös:
Piristysruiske petiin: Näin pitkä parisuhde paranee
Parisuhde hiipumassa? Tunnista varoitusmerkit!
AVA / Heli Kuitunen
Kuvat: Shutterstock
Lähde: Health.com