Palestiinan alueen tulenarka tilanne on jatkunut jo vuosikymmeniä – näin konfliktit ovat muuttaneet Israelin rajoja

2:24imgUlkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen selittää karttojen avulla, miten Israelin valtio syntyi ja millaisiin konflikteihin se on johtanut alueella.
Julkaistu 12.10.2023 22:24
Toimittajan kuva

Jani Rolamo

jani.rolamo@mtv.fi

@namatsuu

Israelin ja Palestiinan konfliktilla on syvät juuret. Videolla kerromme karttojen avulla, miten Israelin valtio syntyi ja millaisiin konflikteihin se on johtanut alueella.

Tärkeä käännekohta oli 75 vuotta sitten, kun brittien hallinnassa olleesta Palestiinan alueesta piti muodostaa sekä juutalaisten että palestiinalaisten valtio, mutta syntyikin vain Israel. 

Harva alue maailmassa on niin kiistelty kuin Välimeren pohjukka. Juutalaisten, muslimien ja kristittyjen uskonnot kohtaavat alueella, jonka pinta-ala on alle puolet Viron pinta-alasta. 

Toisen maailmansodan jälkeen vastaperustettu YK esitti brittien Palestiinan jakoa erillisiin arabi- ja juutalaisvaltioihin, ja Jerusalem olisi kansainvälisessä valvonnassa. 

Tulenarka tilanne johti sotaan, ja brittien vetäydyttyä alueen juutalaiset antoivat heti Israelin itsenäisyysjulistuksen. 

Vuoden 1949 aselepokartalla on jo nykykonfliktin siemen. Gazan kaista kuului Egyptille, ja Jordanjoen länsiranta Jordanialle. 

Aselevossa arviolta 700 000 palestiinalaista pakeni Israelin alueelta, ja 260 000 juutalaista tuli sille. 

Useita sotia

Vuonna 1967 kuuden päivän sodassa jo ydinaseenkin kehittänyt Israel valloitti Egyptiltä sekä Gazan että Siinain, Jordanialta Länsirannan ja Syyrialta Golanin kukkulan. Tämä terävöitti palestiinalaisliike PLO:n ja sen johtajan, Jasser Arafatin, vastarintaan. 

Kuusi vuotta myöhemmin arabimaiden vastahyökkäys neuvostoasein kilpistyi Israelin torjuntaan amerikkalaisvoimin. Seurauksena oli arabimaiden aiheuttama öljykriisi. 

Nykyiset rajat syntyivät, kun Israel ja Egypti tekivät erillisen rauhansopimuksen vuonna 1982. Viimeiset viisikymmentä vuotta alueella on kiehunut koko ajan. 

Yksi tärkeä muutos oli Iranin uskonnollinen vallankumous vuonna 1979, jolloin amerikkalaisystävällisestä maasta tuli islam-vaikuttaja. Iran on tukenut Libanonin Hezbollahia ja Gazan Hamasia. 

Israel on laajentanut aluettaan siirtokunnilla Länsirannalla, eikä Yhdysvaltain ajama kahden rinnakkaisen valtion rauhansuunnitelma ole edennyt. Paineet ovat kasvaneet, ja nyt Israel on jälleen sodassa ratkaisemattomien valtiorajojensa sisällä.

Lue myös: Kumpi on uhri, kumpi syyllinen? Lue kooste, mistä Israelin ja Hamasin konfliktissa on kyse

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota