Jäykät työehdot ja kireä verotus ovat Suomen kilpailukyvyn suurimmat rasitteet, yritysjohtajat arvioivat.
Yli 1 200 yritysjohtajaa arvioi Suomen kilpailukykyä suhteessa kilpailijamaihin Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan kyselytutkimuksessa. Eva on elinkeinoelämää seuraava ajatuspaja.
Eniten yritysjohtoa hiertää palkkojen joustamattomuus. Kasvun jarruksi koettiin myös työvoiman heikko saatavuus.
– Yritysjohdon polttavin ongelma liittyy työehdoista sopimiseen. Jäykät työmarkkinat ovat selvä kasvun este ja iso työllistämisen tulppa, sanoo Evan johtaja Emilia Kullas tiedotteessa.
Yritysjohtajat uskovat, että kilpailukykyä rasittavat tekijät pahenevat entisestään tulevaisuudessa. Lähes 70 prosenttia vastaajista katsoo, että yritysten palkanmaksukyky on heikkenemässä.
Runsas kolmannes arvioi, että yritykset työllistävät kolmen vuoden päästä vähemmän ihmisiä kuin nykyään.
Koulutus kilpailukyvyn lippulaiva
Suomalainen koulutus aina peruskoulusta toiseen asteeseen ja yliopistoon on vastaajien mukaan Suomen vahvuus kilpailukyvyssä suhteessa kilpailijamaihin. Muina vahvuuksia nähtiin Suomen tietotekninen infrastruktuuri, omaisuuden suoja ja liikkeenjohdon toimintatavat.
Kyselytutkimus toteutettiin viime vuonna marras-joulukuussa, mutta tutkimuspäällikkö Ilkka Haaviston mukaan tiedot ovat edelleen käyttökelpoisia, sillä tutkimuksessa kartoitetaan suuria suuntaviivoja useiden vuosien ajalta.
– Kyselyn kohteena ovat rakenteellisen kilpailukyvyn tekijät, jotka muuttuvat hitaasti, usein useampien vaalikausien aikana, Haavisto sanoo.
Eva toteutti vastaavan kyselyn vuonna 2013. Ajatuspajan mukaan yritysjohdon tuntemukset ovat seitsemässä vuodessa kehittyneet myönteisempään suuntaan, mutta ovat tästä huolimatta pysyneet synkkinä.