Palkittu suomalaistoimittaja tuomittiin vastikään Espoon käräjäoikeudessa raiskauksesta vuoden ja 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden mukaan mies oli pakottanut naisen sukupuoliyhteyteen useita kertoja väkivaltaa ja uhrin pelkotilaa hyväksikäyttäen.
Rikos tapahtui illanvieton päätteeksi syksyllä 2015.
Toimittaja oli ollut tuolloin helsinkiläisravintolassa yhdessä tuttaviensa ja uhrin kanssa. Jossain vaiheessa iltaa mies oli jäänyt uhrin kanssa kahden, ja kaksikko oli lopulta poistettu ravintolasta humalatilan ja railakkaan käytöksen johdosta.
Miehen tuttava oli nähnyt kaksikon ravintolan ulkopuolella ja käynyt varmistamassa, ettei mies tunge naisen seuraan vasten tämän tahtoa.
Oikeudessa todistajana kuullun tuttavan mukaan miehellä oli tapana ”pokailla” naisia ”melko voimakkaaseen ja päällekäyvään tyyliin”. Tuttava ei kuitenkaan huolestunut, sillä tilanne ravintolan ulkopuolella vaikutti ”asialliselta”.
Mies käyttäytyi kuin mitään ei olisi tapahtunut
Uhri kertoi oikeudessa suunnanneensa ravintolan edustalta taksitolpalle. Mies seurasi perästä ja päätyi lopulta hänen kanssaan samaan taksiin.
Taksissa nainen oli kertonut osoitteensa kuljettajalle. Mies ei puolestaan kertonut omaansa, ja kuljettaja vei kaksikon naisen asunnolle Espooseen.
Matkalla naista hämmensi se, että mies oli halunnut katsoa hänen puhelintaan. Tähän nainen oli kuitenkin suostunut.
Perillä mies oli naisen mukaan tullut hänen asunnolleen ja oven auettua työntänyt häntä sisään kovakouraisesti.
Nainen oli ehdottanut, että mies nukkuisi sohvalla. Mies ei ollut suostunut, vaan oli uhrin mukaan työntänyt hänet sängylle, tullut päälle ja alkanut riisua häntä. Nainen oli ilmoittanut, ettei tahtoisi seksiä miehen kanssa, mutta mies oli jatkanut riisumista kovakouraisesti ja kosketellut naista. Naisen mukaan mies oli painanut häntä päästä.
Jossain vaiheessa nainen oli kertomansa mukaan sammunut.
Kun nainen oli jälleen herännyt, mies oli jatkanut koskettelua, tullut taas päälle ja pitänyt hänestä kiinni. Mies lopetti hetkeksi, kun nainen kielsi tätä voimakkaasti, mutta jatkoi vain hetken kuluttua.
Nainen pääsi miehen alta ja pois sängyltä potkaisemalla miestä lantioon.
Huonovointisena nainen siirtyi vessaan, minne mies seurasi perästä ja raiskasi hänet. Kun nainen pakeni tilanteesta sohvalle, mies tuli hänen päälleen ja raiskasi hänet uudestaan pitäen naista paikoillaan.
Nainen kertoi olleensa lamaantunut ja voimaton. Mies oli kuitenkin raiskannut naisen vielä kerran ja käyttäytynyt sen jälkeen kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Nainen ei ollut pelkotilansa vuoksi kyennyt puolustamaan itseään.
Miehen kertomus muuttui oikeudessa
Aamulla nainen lähti saattamaan huonosti aluetta tuntevaa miestä asemalle. Naisen tarkoituksena oli asioida samalla apteekissa, joka sijaitsi asemalla.
Kun nainen jäi lopulta yksin, hän huomasi puhelimensa olevan lentotilassa ja että hänen ystävänsä olivat yrittäneet tavoitella häntä sen jälkeen, kun hän oli poistunut ravintolasta. Naisen itsensä mukaan hän ei ollut laittanut puhelintaan lentotilaan. Kun nainen sai puhelimensa asetukset kuntoon, hän soitti ystävälleen ja kertoi tapahtuneesta.
Oikeus piti naisen kertomuksen kannalta ristiriitaisena sitä, että hän oli lähtenyt saattamaan raiskaajaansa asemalle. Edellisillan humalatilan katsottiin kuitenkin mahdollisesti vaikuttaneen naisen käytökseen vielä aamulla. Lisäksi oikeus katsoi, että naisella oli syy vierailla aseman suunnalla sijaitsevassa apteekissa. Muilta osin naisen kertomus arvioitiin johdonmukaiseksi ja uskottavaksi.
Myös oikeudessa todistajana kuultu psykoterapeutti arvioi, ettei naisen kertomus vaikuttanut tekaistulta.
Raiskaussyytteen kiistäneen miehen kertomus sen sijaan joutui oikeudessa vastatuuleen.
Miehen mukaan kaksikko oli harrastanut seksiä yhteisymmärryksessä, eikä väkivaltaa oltu käytetty. Kertomuksen uskottavuutta horjutti oikeuden mukaan kuitenkin se, että mies oli poliisitutkinnan aikana kertonut joistain tapaukseen liittyvistä seikoista toisin kuin oikeussalissa.
Miehelle luettiin vuoden ja 11 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus. Lisäksi mies määrättiin suorittamaan 90 päivää yhdyskuntapalvelua ja korvaamaan uhrille 4000 euroa kärsimyksestä.
Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, eli sen käsittely voi jatkua vielä hovioikeudessa.