Keskiviikkona on kulunut 100 vuotta siitä, kun bolshevikit rynnäköivät Pietarin talvipalatsiin ja ottivat vallan. Taloudessa vain vähän on muuttunut, arvelee venäläispankki.
Renaissance Capital -investointipankki on listannut asioita, jotka ovat nyt samalla tolalla kuin vuonna 1917:
– Venäjän suurimmat vientiartikkelit ennen vallankumousta olivat raaka-aineet. Määrä on kaksi kolmasosaa viennistä edelleen.
– Ulkomaiset omistajat saivat venäläisistä perustuotanto-osakkeista 5-8 prosentin tuoton, kuten nytkin.
– Venäjän talousmahti ei ollut maan koon mukainen silloin eikä nyt, vertautuen lähinnä Brasiliaan ja Meksikoon.
– Ennen vallankumousta Venäjä oli maailman suurin viljanviejä. Renaissancen mukaan 2015-17 tilastot viittaavat siihen, että sama pitää paikkansa edelleen.
– Venäjän velkojista kolmannes oli, ja on edelleen, ulkomaisia toimijoita.
Kehittyviin markkinoihin erikoistuneen pankin ekonomisti kuitenkin huomauttaa, että paljon muuta on tapahtunut 100 vuodessa.
– Neuvostoliitto toi lukutaidon koko maahan, vaikkakin 1917 talouskehitys oli voimakkainta alueilla, joilla jo osattiin lukea, sanoo Charlie Robinson.
– Venäjä oli Italian tasolla, teollistumassa kuin Japani ja ohittamassa Espanjan 1900-luvun alkupuolella. Jos ei olisi ollut nälänhätiä ja ulkopuolisten sotilaallisia hyökkäyksiä, Venäjä olisi vauraampi, väkirikkaampi ja demokraattisempi kuin nyt, Robinson toteaa.
Robinson ei ota kantaa Stalinin pakkotalouteen ja väkivaltaiseen yhteiskuntapolitiikkaan, joka leimasi etenkin Neuvostoliiton alkuvuosikymmeniä.
Venäläispankki Renaissance Capital toimii Kyproksella, joka tunnetaan Venäjän pääomamarkkinoilla ja muualla monin tavoin edullisena toimintaympäristönä.