EU-maat päättivät vahvistaa puolustusta tuntuvasti – Ukrainalle tuki ilman Unkaria

2:20imgEU-johtajat sopivat huippukokouksessaan puolustuksen vahvistamisesta.
Julkaistu 06.03.2025 09:31(Päivitetty 06.03.2025 23:53)

MTV UUTISET – STT

EU-maat ovat päässeet sopuun puolustuksen vahvistamisesta Brysselissä pidetyssä huippukokouksessa.

Jäsenmaat hyväksyivät torstaina EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin tiistaina esittelemän suunnitelman, jolla on tarkoitus ohjata yhteensä 800 miljardia euroa lisää puolustuksen vahvistamiseksi.

Von der Leyenin suunnitelmiin kuuluu muun muassa luoda 150 miljardin euron rahoitusväline, jossa lainattaisiin jäsenmaille rahaa puolustuksen vahvistamiseksi.

Välineellä olisi tarkoitus rahoittaa esimerkiksi ilmapuolustuksen vahvistamista ja tykistöjärjestelmiä yhteishankintojen kautta.

Lisäksi komissio on esittänyt velkasääntöjen höllentämistä niin, että jäsenmaat voisivat kasvattaa puolustusmenoja ilman huolta siitä, että ne olisivat vaarassa joutua "EU:n tarkkailuluokalle" eli sopeuttamaan talouttaan. 

Myös Euroopan investointipankin roolia puolustuksen rahoittamisen mahdollistamiseksi halutaan kasvattaa.

Tämä ei tosin tarkoita, että koko von der Leyenin suunnitelma olisi vielä lopullisesti sinetöity. Ensin vaaditaan tavanomainen yksityiskohtien käsittely ministerikokouksissa ja muissa elimissä.

Ukrainalle tuki ilman Unkaria

Kaikki muut EU-maat paitsi Unkari antoivat myös hyväksynnän päätelmille, jotka koskevat Ukrainan tukemista.

Käytännössä tämä jättää vaihtoehdoiksi sen, että Unkarin vastustus joko kirjataan kokouksen loppupäätelmiin tai sen, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja julkistaa oman kannanottonsa. 

Siinä hän kertoisi 26 jäsenmaan – eli ei kaikkien 27:n – tukeneen Ukrainan tukemista.

Kokouksessa ei päätetty kuitenkaan mistään uudesta konkreettisesta tukipaketista Ukrainalle, vaan linjaukset koskivat lähinnä tuen vahvistamista lähiaikoina.

– Eurooppa-neuvosto pitää myönteisenä jäsenvaltioiden valmiutta tehostaa kiireellisesti toimia Ukrainan välittömien sotilaallisten ja puolustuksellisten tarpeiden täyttämiseksi. Tämä koskee erityisesti ilmatorjuntajärjestelmien, ammusten ja ohjusten toimittamista, ukrainalaisten prikaatien tarvitseman koulutuksen ja varusteiden tarjoamista sekä muita Ukrainan mahdollisesti tarvitsemia tukitoimia, kokouksen päätöksenteossa todetaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:47imgKatso myös tv-juttu Seisemän uutisista: Ranska lupaa antaa Ukrainalle tiedustelutietojaan kun Yhdysvallat lopetti omansa.

Orpo: EU:n tehtävä enemmänkin

Brysselissä Suomea edustanut pääministeri Petteri Orpo sanoi kokouksen jälleen olevansa tyytyväinen aikaansaannoksiin.

– Olen hyvin tyytyväinen siihen, että Suomen toivoma ylimääräinen Eurooppa-neuvoston kokous järjestettiin ja että se sai aikaan konkreettisia lopputuloksia. Suomi toi aktiivisesti pöytään ratkaisuja, jotka edistävät Ukrainan tukea, totesi kokouksen jälkeen tiedotteessa.

– Suunta on oikea. Työtä Ukrainan tukemiseksi ja Euroopan puolustuksen vahvistamiseksi pitää jatkaa. Lisää rohkeita päätöksiä tarvitaan.

Orpo kertoo pitäneensä kokouksessa esillä ajatusta siitä, että itärajan erityinen asema tunnistetaan Euroopan puolustuksessa. 

– Tarvitsemme Euroopalle selkeän vision siitä, että 5–10 vuoden kuluessa Eurooppa on vahva sotilaallinen voima, NATO:n eurooppalainen pilari, Orpo kommentoi..  

Orpon mukaan von der Leyenin tämän viikon esitykset puolustuksen vahvistamisesta ovat erinomainen alku, mutta niiden lisäksi tarvitaan pidemmälle katsovaa visiota.

Orpo korosti, että Ukrainaa on nyt tuettava nopeammin ja vahvemmin. Siksi jo päätettyä EU:n Ukraina-välineen 50 miljardin euron rahaa olisi käytettävä hänen mukaansa etupainotteisesti.

Orpon mukaan Euroopan puolustus kehittyy nyt oikeaan suuntaan.

– Ukrainasta on suurempi huoli, Orpo lisäsi.

Suomalaisille Orpo halusi viestittää Brysselistä sen, että von der Leyenin ehdottamassa 150 miljardin euron lainassa puolustuksen vahvistamiseen ei ole kyse mistään elpymisvälineestä, vaan se tehdään EU:n budjettia vastaan ja sen liikkumavaran puitteissa. 

Yhteisiä toimia kuitenkin tarvitaan, koska Venäjän uhka Suomelle ja Euroopalle on eksistentiaalinen.

– Ei avata tässä tätä yhteisvelka- tai elpymisvälinekeskustelua. Minusta tässä on kyse eri rahasta, Orpo sanoi.

EU taivutteli Slovakiaa Ukraina-tuen taakse

Kokouksen loppupäätelmiin oltiin lisäämässä aiemmin torstaina myös kohtaa, jossa mainitaan EU-komission edesauttavan Slovakian ja Ukrainan välillä käytäviä neuvotteluita venäläisen kaasun toimittamisesta. 

Tähän liittyy myös mahdollisuus toimituksien uudelleenkäynnistämisestä.

– Eurooppa-neuvosto kehottaa komissiota, Slovakiaa ja Ukrainaa tehostamaan ponnisteluja toimivien ratkaisujen löytämiseksi kaasun kauttakulkuun liittyvään ongelmaan, mukaan lukien sen uudelleenkäynnistämisen mahdollisuus, STT:n näkemässä luonnospaperissa todetaan.

Politico-lehdelle puhuneen diplomaattilähteen mukaan tarkoituksena on blokata Slovakian vastustus Ukrainan tukemista kohtaan. 

Slovakian populistinen pääministeri Robert Fico on vastustanut asiaa yhdessä Unkarin Viktor Orbanin kanssa.

Ukraina katkaisi maaperänsä kautta kulkeneet Venäjän kaasutoimitukset vuoden alussa, koska kaasu rahoittaa Venäjän sotakassaa. Tämä on hermostuttanut muun muassa venäläiskaasuun vahvasti nojanneen Slovakian.

Tiedossa ei ole, miten vakavasti neuvotteluita ollaan edistämässä.

Kyseessä on kuitenkin Ukrainan osalta mielenmuutos, sillä maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vastustanut kaasutoimituksien uudelleenkäynnistämistä.

Zelenskyikin tuli paikalle

Volodomyr Zelenskyi saapui kokoukseen yhdessä EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Antonio Costan kanssa.

Zelenskyin kerrottiin aiemmin osallistuvan kokoukseen etäyhteydellä, mutta hän saapui sittenkin paikan päälle.

Von der Leyen sanoi, että Eurooppa ja Ukraina elävät nyt ratkaisevaa hetkeä. Hänen mukaansa Eurooppa kohtaa nyt selvä ja läsnä oleva uhka, jonka vuoksi Euroopan on kyettävä puolustamaan itseään.

Ukrainan kohtalo on ollut puheenaiheena sen jälkeen, kun Zelenskyin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaaminen päättyi riitelyyn Valkoisessa talossa.

Sen jälkeen Yhdysvallat on keskeyttänyt kaiken sotilaallisen tuen Ukrainalle sekä tiedustelutietojen jakamisen.

0:26imgUkrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kokouksen yhteydessä.

Lue myös:

Politico: Trumpin hallinto keskustellut vallanvaihdosta Ukrainan opposition kanssa

EU-huippukokoukseen matkaava Orpo: Myös Suomelle rahaa etulinjan maana

USA harkitsee uudelleen Ukrainan tukea – mineraalineuvottelut käynnissä

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota