Paperiliitto, teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro uhkaavat kahden viikon työtaisteluilla tammikuun lopussa.
Työtaistelutoimilla halutaan vauhdittaa metsäteollisuuden neuvotteluja, joissa suurin kiista on sama kuin monella muullakin alalla: kilpailukykysopimuksen 24 lisätyötuntia.
Lakkojen piirissä olisi lähes 40 000 työntekijää.
Lakot koskisivat paperi-, kartonki- ja sellutehtaita sekä jo kertaalleen lakkojen runtelemassa mekaanisessa metsäteollisuudessa sahoja ja vaneritehtaita. Työtaistelutoimia pidetään erittäin järeinä pituutensa takia.
– Pitää näyttää työnantajalle, että mekin olemme tosissaan, mutta totta kai halutaan myös neuvotella, että en sitä kiistä, että neuvottelupöytään pitää päätyä. Mutta jos ei päädytä niin sitten lakot toteutuu, sanoo paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala MTV Uutisille.
Metsäteollisuuden työmarkkinajohtajan Jyrki Hollménin mukaan ammattiliittojen toimet ovat liioiteltuja.
– Tämä maksaa kymmeniä miljoonia jokaiselta lakkopäivältä. Koko suomalainen metsäteollisuus pysähtyy tähän. Tämä on täysin suhteeton toimenpide. Eihän tämä helpota asioiden hoitamista, Hollmén muistuttaa.
Mitta tullut täyteen
Suurin kiistanaihe metsäteollisuuden ja paperiliiton välillä on kilpailukykysopimuksen 24 lisätyötuntia.
Metsäteollisuuden vientitulot nousevat vuosittain yli 13 miljardiin euroon ja viime vuodet ovat olleet historiallisen tuottoisat. Tämänkään takia työntekijät eivät enää halua tehdä kikytunteja.
– Kentän ihmisillä tullut mitta täyteen. he eivät enää halua tehdä sitä, toteaa Vanhala.
Vanhalan mukaan pitää löytää ratkaisuja näiden tuntien kohdalla yhdessä työnantajan kanssa.
Mitkä ne voisi olla?
– Tällä hetkellä sanotaan, että ne pitää poistaa. Sovittelijat ovat tuoneet pöytään, että niistä maksettaisiin. Jollain tavalla niistä pitää tässä massa päästä pois, sanoo Vanhala.
Metsäteollisuuden Hollmén on eri linjoilla.
– Kaikki suhdanteet ovat pakkasen puolella meillä ja myös sellun hinta on lähtenyt laskuun, eli toimialan tilanne on muuttunut. Jos ajatellaan meidän kilpailuasetelmia, niin meillä työvoimakustannukset ovat korkeampia ja työaika lyhyempi kuin kilpailijamaissa. Nämä ovat meille erittäin tärkeitä nämä tunnit, hän sanoo.
Vanhalan mukaan kikytunnit eivät ole vaikuttaneet alan tuottavuuteen.
– Ei ole yhtään sellupaalia tai kartonkirullaa tullut enemmän. 24/7 meidän tehtaat pyörivät joka tapauksessa, Vanhala toteaa.