Valtakunnansovittelijan toimisto ilmoitti torstaina, että maanantaiksi kaavaillut lakot toteutuvat. Lakkoa seuraa Metsäliiton työnseisaus, joka seisauttaa liiton piirissä työskentelevien työnteon kuudeksi päiväksi. Mistä oikein kiikastaa?
Maanantaina alkavat ja jopa 100 000 työntekijää koskevat lakot kattavat Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylempien toimihenkilöiden alaisia työntekijöitä.
– Ikävä kyllä lakot alkavat. Tässä ei ole viikonlopun aikana tapahtunut mitään uutta. Todella murheellinen päivä, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle toteaa MTV Uutiset Livessä.
Lue myös: Kaikki maanantaiksi julistetut lakonuhat toteutuvat – mukana jopa noin 100 000 työntekijää
Näin "vähästä" se on kiinni
Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välistä työkiistaa yritettiin ratkoa maanantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla, mutta Teollisuusliitto hylkäsi sovittelijan esityksen.
– Palkankorotustaso, jonka sovittelija esitykseen teki, oli meidän mielestämme liian alhainen, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertaa hylkäämisen syitä.
Aalto kertoo, että esitys palkankorotusten tasosta on Suomessa huomattavasti alhaisempi, jos sitä verrataan muihin Euroopan maihin.
– Olemme ilmoittaneet niin, että haemme sellaisia palkankorotuksia, joilla turvataan jäsentemme ostovoima, ja kun katsotaan, minkälaisia korotuksia esimerkiksi meidän keskeisissä kilpailijamaissa on ollut, siellä puhutaan 2–3 prosentin korotuksista vuositasolla, Aalto vertaa.
Aalto toteaa, että vientiteollisuus näyttää suuntaa työehtosopimuksiin liittyviin neuvotteluihin. Tämä tuo painetta myös nyt käynnissä oleviin työehtoneuvotteluihin.
– Kyllähän tämä täytyy nähdä sillä tavalla, että neuvottelemme useimpien ihmisten asioista kuin pelkästään omien jäsentemme asioista. Niillä korotuksilla ja työehdoilla, jotka saamme aikaiseksi, on vaikutusta myös meidän jälkeen tulevien neuvottelujen osalta, Aalto toteaa.
Teknologiateollisuuden esitys ei kelpaa
Helle kertoo, että Teknologiateollisuus olisi valmis ottamaan kiky-tunnit pois ratkaisun saamiseksi. Asiassa on kuitenkin suuri näkemysero: Teknologiateollisuus ei ole valmis Teollisuusliiton vaatimuksiin vuosittaisista korotuksista.
– Mielestäni ei ole kohtuullista ajatella, että työaika lyhenisi 24 tuntia ja lisäksi tulisi vielä mittavat palkankorotukset, Helle perustelee työnantajaliiton näkemystä.
Aallon mukaan työnantajaliiton esitys olisi povannut työntekijöille 13 euron palkankorotusta kuukausipalkkaan.
Myös kiky-tunnit aiheutta päänvaivaa Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välillä. Miten kaksikon näkemykset eroavat toisistaan? Katso Riku Aallon ja Minna Helteen haastattelut yllä olevalta videolta!
Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välistä työkiistaa yritettiin ratkoa maanantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.Lehtikuva
Lakkoiluun ei olisi Suomella varaa
Aalto kertoo, ettei lakko mitä luultavimmin ehdi vaikuttaa tavallisen suomalaisen arjessa. Esimerkiksi Nesteen henkilöstö on varautunut tuleviin päiviin asianmukaisella tavalla.
Helle sanoo, ettei tämän kaltaiseen lakkoiluun olisi Suomella varaa sen heikon talouskasvun vuoksi – onhan tuotantomenetykset mittavat, vaikka kyse onkin muutamien päivien lakkoilusta.
– Lakot ovat hyvin vakavat ja kohdistuvat vientiteollisuuteen ja sen kärkiyrityksiin. Suorat tuotantomenetykset ovat noin 400 miljoonaa euroa pelkästään Teknologiateollisuudessa. Lakot vaikuttavat myös BKT:een: 200 miljoonaa euroa tulee sinne lovea.
Lue myös: Kymmenet tuhannet teknologiateollisuuden työntekijät menossa lakkoon maanantaina – lakkoilun hintalappu on satoja miljoonia euroja
Sovitteluaikataulua ei ole
Metsäteollisuus ilmoitti aloittavansa 6-päiväisen työsulun heti maanantaina alkavien lakkojen jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijät eivät voi mennä työpaikalleen, vaikka haluaisivatkin.
Sekä Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto että Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle toivovat molemmat, että sopu liittojen välille löytyisi pian.
– Lakot alkavat huomenna, sille emme voi mitään. Totta kai osapuolten pitää palata neuvottelupöytään ja pystyä päänavaus työmarkkinoille saada mahdollisimman pian aikaiseksi, Helle muotoilee.
Lue myös: Sähköliiton jäsenet lakkoon 12 yrityksessä – työnantajien mukaan uhkaa jopa koko tuotantoa joissain laitoksissa
Osapuolet palaavatkin neuvottelupöydän ääreen, kun sovittelija näkee edellytyksiä sille.
– Muiden sopimusalojen osalta tilanne on huomattavasti vaikeampi vielä. Niiden osalta ei olla lähelläkään sitä tilannetta, jossa ollaan nyt Teknologiateollisuuden kanssa, Aalto voivottelee.
Aalto ei osaa arvioida, miten neuvottelut tulevat lähipäivinä etenemään.
– Teollisuusliiton hallitus kokoontuu ensi viikon perjantaina arvioimaan tätä neuvottelutilanteita, Aalto avaa lähipäivien aikataulua.
MTV Uutiset Live seuraa tiiviisti huomenna alkavia lakkoja.