Paperiliitto on valmis lakkoon tammikuussa – erityisesti UPM:n kanssa on kahnausta

Lakot kohdistuisivat niihin yrityksiin, joiden kanssa ei ole saatu aikaan yrityskohtaista työehtosopimusta. Paperiliiton hallitus käy sopimustilannetta läpi ensi tiistaina.

Kovin moneen yritykseen lakot eivät kohdistu, sillä Paperiliiton ja metsäalan yritysten neuvottelut ovat pääosin sujuneet hyvin.

– Meillä on ollut 35 yritystä, joiden kanssa sopimus on tehtävä ja niistä 30:n kanssa sopimus on tehty. Viisi sopimusta on auki, ja niistä kaksi on merkittävää yhtiötä, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kertoo.

Nämä kaksi merkittävää yhtiötä ovat Metsä Group ja UPM Kymmene Oy. Kolmannen suuryhtiön eli Stora Enson kanssa Paperiliitto pääsi jo aiemmin sopimukseen, joten Stora Enson tehtailla on varmasti työrauha.

Metsä Groupin kanssa Paperiliitto neuvottelee pitkään sekä tänään torstaina että huomenna perjantaina. Tavoitteena on saada sopimus aikaan.

Sen sijaan UPM:n kanssa neuvottelut ovat edenneet tahmeammin. UPM haluaa eri toimialoilleen omat sopimuksensa, mikä ei käy Paperiliitolle.

– Nyt on käynnissä Paperiliiton superviikko. Käymme neuvotteluja Metsä Groupin kanssa jo tänään. Lauantaina on pienempien yhtiöiden kanssa neuvotteluja ja sunnuntaina tavataan myös UPM:ää. Koitetaan kaikki tehdä sen eteen, että sopimukset saadaan tehtyä, Vanhala sanoo.

Vanhala kuitenkin varautuu jo siihen, ettei kaikkia sopimuksia saada vielä ensi viikoksi tehtyä. Keskiviikkona 15. joulukuuta on kaksi viikkoa siihen, kun alan nykyiset työehtosopimukset päättyvät ja lakkovaroituksen antaminen on mahdollista.

Paperiliitto on valmis tarvittaessa työtaisteluihin, jos muu ei auta.

– Työtaistelu tarkoittaa käytännössä sitä, että 1. tammikuuta sitten pahimmassa tapauksessa alkaa työtaistelut eli lakko. Toivotaan, että tämä saadaan hoidettua siten, ettei sitä päätöstä tarvitse tehdä, Vanhala sanoo.

Tilannetta käsitellään ensi tiistaina Paperiliiton hallituksessa.

– Tiistaina katsotaan, kuinka monta sopimusta on auki. Jos tilanne vaatii, joudumme päättämään työtaistelu-uhkasta silloin tiistaina. Katsotaan sitten hallituksen kokouksen jälkeen, mikä on neuvottelutilanne, Vanhala kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat