Paperiliitto uhkaa oikeudella UPM:ää, joka perusteli MTV:lle, miksi se keskeyttää palkanmaksun työntekijöilleen

Useiden paperi- ja sellutehtaiden tuotantoa ajetaan alas. Paperiliitto uhkaa oikeudella UPM:ää, jonka mukaan lakoilla on yhteys paperialaan eikä töitä vaille jääville paperityöntekijöille tarvitse siksi nyt maksaa palkkoja.

Paperituotantoa ajetaan alas kuljetusalan kaksiviikkoisen lakon takia.

– Emme saa tavaraa menemään asiakkaille. Omat varastot täyttyvät, ja olemme siinä tilanteessa, että tuotannon tekeminen on estynyt, UPM:n Kymin paperitehtaan johtaja Matti Laaksonen toteaa MTV Uutisille.

Kallisarvoista tuotantoa pysähtyy monessa kohteessa. Ylen ja HS:n mukaan alas ajetaan Kymin paperitehtaan lisäksi myös Metsä Fibren sellutehdas Joutsenossa, UPM:n Jämsänkosken paperitehdas ja Lappeenrannan Kaukaan sellutehdas.

Kymin paperitehdas tyhjenee Laaksosen mukaan perjantaiaamuun mennessä. Töihin jää hyvin pieni määrä ihmisiä esimerkiksi jätevesien tarkkailuun ja muihin jatkuvaa läsnäoloa vaativiin töihin.

Kaikki osapuolet ovat Laaksosen mukaan surullisia siitä, että tuotantoa on ajettava alas.

– Eihän tämä kenellekään hyvä asia ole. Näin se nyt menee tällä kertaa. Mieluummin tehtäisiin tuotantoa sen minkä pystytään, Laaksonen toteaa.

Tuotannon jatkumisen tarkka ajankohta lakon jälkeen selviää vasta myöhemmin.

Palkanmaksu katkeaa välittömästi – Paperiliitto uhkaa oikeudella

UPM aikoo keskeyttää palkanmaksun työtä vaille jääville työntekijöilleen välittömästi. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.

Paperiliitto uhkaa vievänsä UPM:n ratkaisun oikeuteen. Puheenjohtaja Petri Vanhala vahvistaa asian MTV Uutisille.

Paperiliitto ei ole vielä tehnyt virallista päätöstä asiasta, mutta oikeuskäsittely saattaa hyvinkin olla edessä.

– Yleensä tällaiset asiat on prosessoitu loppuun ja katsottu, kuka on oikeassa, Vanhala toteaa MTV Uutisille.

Jos työnteon estää sellainen toisen alan lakko, jolla ei ole riippuvuussuhdetta työntekijän työehtoihin, työntekijällä on lain mukaan oikeus saada palkkansa enintään seitsemältä päivältä.

UPM:n tulkinnan mukaan käynnissä olevilla lakoilla on kuitenkin riippuvuussuhde paperialan työehtoihin, eikä palkkoja siksi tarvitse maksaa.

– Poliittisten lakkojen julkilausuttuna tavoitteena on vaikuttaa työntekijöiden työehtoja koskeviin lakimuutoksiin, työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén viestittää MTV Uutisille.

– Kyseessä on tulkintamme mukaan työsopimuslaissa tarkoitettu riippuvuussuhde lakkojen ja niiden johdosta ilman työtä jääneiden työntekijöiden työehtojen välillä.

Lue myös:

    Uusimmat