Huono sisäilma ei tarkoita vain hometta ja mikrobeja – moni muukin asia sisäilmassa vaikuttaa talojen kuntoon ja ihmisten terveyteen. Energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfallilta antaa vinkit kodin sisäilman parantamiseen.
Sisäilmaongelmia löytyy kaikenikäisistä ja -tyyppisistä taloista. Vanhojen talojen sisäilma kärsii, kun niihin lisätään saunojen ja sisäsuihkujen kaltaisia kosteutta tuottavia elementtejä, joita ei ole huomioitu alkuperäisessä ilmanvaihdossa. Uusissa taloissa ongelmia taas tulee, jos tekniikasta ei pidetä huolta.
Huono sisäilma altistaa kosteusvaurioille ja terveyshaitoille ja tekee olon väsyneeksi ja huonovointiseksi. Toimiva ilmanvaihto tekee asumisesta miellyttävämpää, turvallisempaa ja kustannustehokkaampaa. Lue alta, miten sisäilman laatua voi itse parantaa.
Tarkkaile lämpötilaa
Pidä lämpötila 18 asteen (makuuhuone) ja 24 asteen (kylpyhuone) välillä. Huolehdi, ettei asunnossa ole vetoa eikä lämpö jakaudu epätasaisesti lattian ja katon välillä. Säädä ilmanvaihtoa vuodenajan mukaan. Liian korkea lämpötila on terveysriski.
Mittaa sisäilman laatua – varo myrkkyjä
Ulkoa ja rakenteista pääsee sisälle siitepölyä ja katupölyä. Vieläkin vaarallisempi sisäilmaongelma on radon, äärimmäisen myrkyllinen kaasu, joka aiheuttaa satoja keuhkosyöpiä vuosittain. Radon on hajutonta ja näkymätöntä, ja siksi radon-taso kannattaa mitata aina uuteen kotiin muutettaessa, erityisesti riskialueilla.
Pidä ovia auki ja tuuleta tarvittaessa
Liika hiilidioksidi tekee ilmasta tunkkaisen ja olosta väsyneen ja huonovointisen. Ilmanvaihtolaitteista riippuen tuulettaminen on tarpeen, kuitenkin alle puoli tuntia kerrallaan. Älä tuuleta suihkun tai saunan höyryjä muualle huoneistoon.
Poista liika kosteus huoneilmasta
Pidä sisäilman kosteus 30–70 prosentin tasolla. Huoneilman kosteutta ja lämpötilaa voi vähentää ilmalämpöpumpulla. Sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa ilmalämpöpumpun käyttö talvilämmityksessä säästää rahaa.
Puhdista ja huolla
Sisäilma pysyy puhtaana, kun puhdistaa suodattimet ja ilmanvaihtokanavat. Pese ja vaihda tuloilmaventtiilit, pidä ilmanvaihtokone kunnossa ja tarkasta, että tuulettimet toimivat ja ilma kulkee molempiin suuntiin.
Lähde: Vattenfall