Pariskunnan lääkekannabista varten saatu tuki peruttiin – "Pelkään, etten pysty kauaa kävelemään"

kannabis_lääke
Elämä ilman lääkekannabista on pariskunnan mukaan taistelua kivun kanssa. MTV3 Uutiset
Julkaistu 21.03.2017 10:45

MTV UUTISET – NELLY RAUHALA

Espoolainen pariskunta eli pitkään kipuhelvetissä. Tilanne helpottui, kun yksityinen lääkäri määräsi heille lääkekannabista. Pienituloinen perhe ei kuitenkaan kykene maksamaan lääkkeestä.

Miehen kaksisuuntainen mielenhäiriö ja työtapaturman laukaisemien syntyperäisten selkäkipujen aiheuttamat neuropaattiset kivut varjostivat koko kuusihenkisen perheen arkea. Kun naisella todettiin vuonna 2013 MS-tauti, tilanne tuntui kaatuvan käsiin.

Ahkeran googlaamisen ja keskustelufoorumeilla vietetyn ajan jälkeen nimettömänä pysyttelevä pariskunta kiinnostui lääkekannabiksesta. He arvelivat, että kyseinen lääkeaine saattaisi nujertaa heidänkin kipunsa.

Kunnalliselta terveydenhuollolta lääkekannabisreseptiä ei kuitenkaan herunut.

– Olen kysynyt hoitavalta lääkäriltäni täällä Espoossa ja he sanovat, että lääkekannabista ei voida myöntää, koska sitä ei ole riittävästi tutkittu, vaimo kommentoi MTV Uutisille.

Lopulta pariskunta löysi turkulaisen yksityislääkärin, joka myöntää kyseistä lääkeainetta. Heidän onnekseen kunnan sosiaalitoimisto myös kattoi lääkekulut.

Kivut alkoivat häipyä. Reilut parivuotta elämä perheessä tuntui muuttuvan normaaliksi. Lääkkeen avulla nainen sai kipunsa kuriin niin, että jaksoi tehdä parturi-kampaajan töitään muutaman kerran viikossa.

Myös miehen kivut vähenivät huomattavasti. Ennen kivut pakottivat miehen lähes täysin vuoteenomaksi, mutta lääkekannabiksen vaikutuksesta mies harkitsi jopa työnteon aloittamista.

”Ei jaksa, kun on kipuja”

Reilu vuosi sitten kunnan sosiaalitoimisto perui lääkekannabista varten myönnetyt korvaukset. Pariskunta jäi omilleen.

Rahaa ei nykyään tunnu riittävän ruokaan lääkkeistä puhumattakaan. Pariskunnan mukaan lääkekannabis maksaa yhtä grammaa kohden 14 euroa. Nainen tarvitsisi lääkettä 2,5 grammaa päivässä, kun taas miehen annostus on päivässä neljä grammaa.

Pariskunta on tehnyt kaikkensa saadakseen korvaukset takaisin, sillä heidän elämänlaatunsa kärsii huomattavasti lääkkeen puutteesta. Koska he eivät enää saa korvausta lääkkeestä, he pystyvät ostamaan lääkettä vain sen verran, kun rahallisesti on mahdollista.

– Lääkekannabiksen lopettamisen jälkeen kolmantena päivänä tulivat oireet. Jalat tuntuvat painavilta ja on vaikeaa kävellä. Pelkään, etten pysty enää kauaa kävelemään, nainen kertoo.

Miehelle lääkkeen puuttuminen on kovempi paikka.

– Hän on nyt taas sängyssä. Hän pystyy jotenkin kävelemään vessaan, mutta sekin on kivuliasta. Kun on kipuja, ei vain jaksa. Tämän on raskasta, kun on lapsetkin, nainen suree.

19484388 Cannabis lääke

Pariskunta löysi avun sairauksiinsa lääkekannabiksesta.

Pariskunta valitti sosiaalitoimiston kielteisestä korvaamispäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus ei kuitenkaan myöntänyt tukea, joten pariskunta on jättänyt valituksen korkeimpaan oikeuteen. Heidän mukaansa se, ettei korvauksia lääkkeistä myönnetä, on epäinhimillistä.

– Koemme, että on ihmisoikeuksien rikkomista, ettei korvauksia anneta. Kaikilla pitäisi olla oikeus saada lääkettä. Kun se on lääke, haluamme saada siihen korvattavuuden, joka meillä aikaisemmin oli, nainen toteaa.

Lääkekannabis on poikkeuksellinen lääke

Koska pariskunnan lääkekorvaukset liittyvät toimeentulotukeen, asia on nykyään Kelan päätettävissä. Toimeentulotukiasiat siirtyivät vuoden vaihteessa kunnilta Kelalle.

Kelan toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Tomi Ståhl kertoo, että kaikki toimeentulotukipäätöksen saaneet saavat automaattisesti sähköisen lääkemääräyksen maksusitoumuksen määrättyyn lääkkeeseen.

– Lähtökohtana on, että jos lääkäri määrää, lääkäriä uskotaan ja sen reseptin mukaisesti saadaan toimeentulotukea. Joitakin poikkeuksia katsotaan tarkemmin, kuten lääkekannabista, Ståhl selvittää Kelan yleistä käytäntöä.

Poikkeuksellisten lääkeaineiden kohdalla Kela konsultoi asiantuntijalääkäriä.

– Tällaisissa poikkeuksellisissa tapauksissa, kuten lääkekannabis, otamme tarvittaessa yhteyttä meidän asiantuntijalääkäriimme. Mutta suurin osa, 99 prosenttia, lääkärin määräämistä lääkkeistä tulee toimeentulotukena korvattua, Ståhl summaa ja lisää, että toimeentulotuesta hyväksytään korvattavaksi myös muita kuin Kela-korvattavia lääkkeitä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa