Yhteinen elämä rakentuu kahdesta minästä – millaisen elämisen mallin sinä tuot parisuhteeseen?

Kollaasi perhekuvista (1)
Colourbox
Julkaistu 19.04.2015 20:01

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Ihmiset puhuvat usein työssä jaksamisesta arkiuupumuksen kautta – siis epäsuorasti. Oman elämän onnellisuuteen vaikuttavat paitsi odotukset, myös lapsuuden kokemukset.

Osa onnestamme on geeneissä, osa elämän olosuhteissa. 40 prosenttia onnellisuudesta on kytketty ihmisen henkilökohtaisiin valintoihin – niihin, joista ihminen itse on vastuussa.

Siinä missä amerikkalainen hehkuttaa onnea, suomalainen käyttää sanaparia "ihan ok".

– Jos puhutaan onnellisuudesta, kyllä suomalaiseen mentaliteettiin istuu varmaan paremmin se, että on ihan tyytyväinen, työterveyspsykologi ja hypnoterapeutti Jouni Luukkala toteaa.

Luukkala on toiminut psykologina 26 vuotta. Teoksessaan Kukoistava parisuhde hän tutkii muun muassa sitä, miten parisuhteesta voisi saada kukoistavan "ihan hyvän" sijaan.

– En ole koskaan kirjoittanut näin tärkeästä aiheesta. Pitkään olen halunnut sen tehdä, Luukkala sanoo.

Psykohistoria lähtee lapsuudenkodista

Työterveyspsykologina Luukkala on huomannut, että ihmiset puhuvat usein työssä jaksamisesta arkiuupumuksen kautta – siis epäsuorasti.

– On esimerkiksi tyytymättömyyttä parisuhteeseen, tai suhteeseen liittyvä akuutti kriisi. Se heijastuu muun muassa niin, että asianomainen alkaa kärsiä unettomuudesta. Ja kun tulee univajeisena töihin, työ ei suju, Luukkala sanoo.

Luukkala ei kuitenkaan ryntää teoksessaan heti käsittelemänä parisuhdetta. Ensin hän tutkii yksittäisen henkilön omaa historiaa.

– Otan askeleen taakse ja ensin pohdin minä-keskeisiä ulottuvuuksia. Parisuhde rakentuu kahden minän suhteesta, ja jotta parisuhteen voi kunnolla ymmärtää, tulee tietää perusasiat minästä, hän kuvaa.

– Ihmisen psykohistoria lähtee ihan lapsuudenkodista. Millaisen mallin sieltä on saanut omaan parisuhteeseen? Sillä saattaa olla ainakin alitajuinen vaikutus. 

Kollaasi perhekuvia

Onko lapsuudekoti antanut eväät turvalliseen kiintymykseen, jossa on saanut sekä rajoja ja rakkautta, vai onko lapsuudessa joutunut usein kokemaan hylätyksi tulemisen tunteita? Hylkäyksen kokemukset voivat johtaa takertuvaan kiintymyssuhteeseen; yksinkertaisetettuna ihminen ajattelee silloin itsestään pahaa, toisista hyvää. Takertuja pelkää, että hänet jätetään pian.

Jos lapsuudenkodissa on ollut pelkoa, väkivaltaa ja kaltoinkohtelua, ihminen voi myöhemmissä suhteissaan ajatella pahaa sekä itsestään että muista: en ole kelvollinen, ja lisäksi muut haluavat minulle pahaa.

Parisuhteeseen vaikuttava asia on myös ihmisen elämäntilanne. Ovatko perusasiat kunnossa? Perusasioilla tarkoitetaan esimerkiksi unen laatua ja sitä, miten hyvin nukkuu yönsä.

Haitallisia ajatuksia suhteessa

  • Minun täytyy olla täydellinen
  • Elämä on suoritus
  • Elämän tulee olla onnellista koko ajan
  • Jos joku loukkaa minua, en unohda sitä koskaan
  • Muiden tulee olla samaa mieltä kanssani
  • Minulle on olemassa täydellinen kumppani
  • Kumppanini tekee minusta kokonaisen ihmisen
  • Rakkaus kestää ikuisesti
  • Alkurakkaus kantaa läpi kaiken
  • Rakkaus ylläpitää onnea, muuta ei tarvita
  • En koskaan enää himoitse ketään muuta

Lähde: Jouni Luukkonen – Kukoistava parisuhde

– Hyvän yöunen myönteistä merkitystä on vaikea liikaa liioitella. Kun työterveyspsykologina tapaan uuden asiakkaan, ensimmäisellä kerralla kysyn aina, miten nukut yösi. Ja oletko kuinka sinut siviilisäätysi kanssa. Kolmas iso kysymys ovat elämäntavat, eli suhde nautintoaineisiin, liikuntaan ja ravintoon ja niin edelleen.

Tekijä, joka vaikuttaa parisuhteen tulevaisuuteen, ovat asianomaisen parisuhdeodotukset. Ovatko ne realistisen myönteiset, liian ruusuiset vai muunlaiset?

Suhde perustuu rakastaviin tekoihin

Luukkala itse on ollut kerran naimisissa, kerran avoliitossa ja nykyisin kihloissa.

– Uskon, että lähes kaikki ovat parisuhteesta kiinnostuneita: ne, jotka ovat parisuhteessa, ne, jotka haluavat parisuhteeseen. Ja ne, jotka välttelevät suhdetta, ovat vannoutuneita sinkkuja ja inhoavat parisuhteita. Lähes kaikki ovat kiinnostuneita parisuhteesta, mutta jokaisella on oma, ainutlaatuinen näkökulma.

Ihminen on taipuvainen herkistymään sellaiselle tiedolle, joka vahvistaa hänen näkemystään asiasta – esimerkiksi suhteesta. Kun tieto tukee omaa uskomusta, ihminen on psykologisesti turvassa.

Kukoistava parisuhde -kirjassa Luukkonen käsittelee heterosuhteita.

– Mutta mitä rakkauteen tulee, on ihan sama, on rakkaus seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvien vai muiden kesken, Luukkala toteaa.

– Elinvoimainen parisuhde perustuu rakastaviin tekoihin. Uskon, että se on peruslainalaisuus, oli suhde sitten heterosuhde tai muu.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Kysely

Tuoreimmat aiheesta

Rakkaus