Parisuhteen muodostaminen voi olla yllättävän monimutkaista – psykologi kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

Parinvalintaan liittyy paljon haasteita, eikä suhteiden ylläpitokaan aina ole helppoa. Psykologi kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomio tarkastellessa omaa tapaa muodostaa ja etsiä parisuhdetta.

Monogamia eli vain yhteen kumppaniin lukittautuminen on vaihtunut ”sarjamonogamiaan”, kuvailee psykologi ja tietokirjailija Hanna Markuksela Huomenta Suomen lähetyksessä. 

Syitä siihen, miksi joidenkin ihmisten parisuhteet kariutuvat, voidaan pohtia esimerkiksi omaa kiintymyssuhdestrategiaa tarkastelemalla. 

Ihmisillä on erilaisia kiintymyssuhteita, jotka näkyvät monin eri tavoin parisuhteen syventyessä. Jollekin suhteen syventyminen tuntuu oman tilan menettämiseltä, ja voi siten johtaa suhteen sabotointiin. 

Toisille taas rakastuminen herättää pelon kumppanin tunteiden aitoudesta ja uskollisuudesta. Tällöin ihminen voi alkaa tiukentamaan otetta suhteesta liikaa. Kiintymyssuhde on kuitenkin vain yksi tekijä monesta selittämään ihmisen käytöstä ja sen syitä.

Terveyskirjaston mukaan kiintymyssuhdemalleja on neljää tyyppiä: turvallinen, ristiriitaisesti turvaton, välttelevä turvaton ja jäsentymätön kiintymyssuhdemalli. 

”Onko se niin huono asia, että pari vaihtuu?”

Vaatimustasoa ja odotuksia parisuhteelle nostaa myös se, ettei nykyisin ole pakko pysyä läpi elämän yhdessä liitossa. Markukselan mukaan tämä on hyvä asia, sillä se mahdollistaa hyvien ja elämänlaatua parantavien suhteiden rakentamisen. 

– Ensimmäinen kysymys on se, että onko se niin huono asia, että pari vaihtuu, Hanna Markuksela pohtii.

Sosiaalinen media ja deittisovellukset monimutkaistavat parisuhteen muodostusta. Ristiriitaa luo ihmiselle luontainen kaipuu saada turvaa ja läheisyyttä, ja samalla harha siitä, että on loputtomasti valinnanvaraa. Jotkut käyttävät deittisovelluksia pikemminkin oman markkina-arvon testaamiseen kuin aidosti parisuhteen etsimiseen.

Hanna Markuksela kuitenkin muistuttaa, että tutkimusten valossa suomalaiset ovat verrattain tyytyväisiä omaan parisuhteeseensa. 

Päätöksenteossa joillekin ihmisille riittää "ihan hyvä" ja tällaiset "tyytyjät" saattavat olla erittäin tyytyväisiä valintaansa. "Maksimoija" taas etsii jatkuvasti parasta vaihtoehtoa, eikä pysty tyytymään siihen, mitä hänellä on. 

Kannattaako kaikkeen kuitenkaan tyytyä? Pitäisikö iän myötä laskea vai nostaa kriteereitä? Katso koko keskustelu alla olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat