Pärjää kroonisen sairauden kanssa – tutustu neuvoihin

potilaslääkäri
Kuvituskuva.Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 24.02.2015 09:29

MTV LIFESTYLE

Kroonisen sairauden kanssakin voi elää hyvää elämää. Ota tauti huomioon, mutta älä anna sen hallita.

Muun muassa diabetes, reuma, syöpä, ylipaino, sydän- ja verisuonitaudit sekä mielenterveysongelmat luetaan kroonisiin sairauksiin. Ne ovat pitkäaikaisia ja usein hitaasti kehittyviä.

Potilaiden pärjääminen sairauden kanssa vaihtelee. Osan elämänlaatu on hyvä, osalla toimintakyky heikkenee merkittävästi. Asiaan vaikuttaa esimerkiksi se, miten hyvin sairauden hyväksyy ja ottaa huomioon elämässään.

Neuvoja kroonisen sairauden kanssa pärjäämiseen antoivat Grandparents-verkkosivuston haastattelemat asiantuntijat, gerontologiaan erikoistunut apulaisprofessori Matthew McNabney ja geriatri James Pacala.

Pysy perillä tilanteesta

Jos sairaus vaatii lääkitystä tai muutoksia elämäntapoihin, noudata lääkärin suosituksia. Monet vähättelevät ongelmaa tai kieltävät sen olemassaolon. Asia halutaan lakaista sivuun ja jatkaa elämää niin kuin ennenkin. Tosi asiassa ”onnistuneesti” vanhenevat potilaat ovat kroonisen sairautensa suhteen niin aktiivisia kuin suinkin mahdollista: he pitävät kiinni lääkärinajoista ja noudattavat hoitosuosituksia ja lääkityksiä.

Kommunikoi lääkärin kanssa

Jos hoito ei toimi tai aiheuttaa sivuvaikutuksia, siitä pitää kertoa lääkärille heti. Luultavasti joitakin muutoksia on mahdollista toteuttaa. Lisäselvitystä kannattaa pyytää myös silloin, jos ei vaikka ymmärrä hoitosuunnitelmaa.

On hyödyllistä tuoda omat näkemykset kuuluviin. Siinä, missä yksi potilas ehkä arvostaa itsenäisyyttä eikä halua paljon sivuvaikutuksia tuottavaa lääkettä, toisen mielestä lopputulos on sivuvaikutuksineenkin sen arvoista. Asioista puhumalla voi saada itselle sopivampaa hoitoa.

Varaudu muutoksiin

Kroonisen sairauden hoitamiseen ei ole tarkkaa reseptiä, varsinkaan ihmisen ikääntyessä. Kun elimistön koostumus muuttuu ja kehon suojamekanismit heikentyvät, vaikutukset ulottuvat myös lääkkeiden kulkuun ja tehoon elimistössä. Lääkettä saatetaan esimerkiksi tarvita aiempaa pienempinä annoksina.

Iän myötä kertyvät pitkäaikaissairaudet itsessäänkin voivat muuttaa elimistön reaktiota lääkkeisiin. Myös eri lääkitysten yhteisvaikutusten takia voi käydä niin, että lääkkeiden tuottama hyöty jääkin marginaaliseksi tai potilaalle ilmaantuu jopa uusia ongelmia. Tällöin kannattaa luottaa siihen, että lääkäri osaa arvioida lääkkeen käytön vähentämiseen tai lopettamiseen liittyvät riskit. Erityisesti ikääntyneiden hoitoon erikoistuneilla geriatreilla on tästä kokemusta.

Etsi tietoa hyvinvoinnista

Sairautta voi hoitaa muullakin kuin lääkkeillä. Kannattaa etsiä tietoa siitä, millainen liikunta olisi esimerkiksi juuri sydänpotilaalle sopivaa. Tai löytyisikö omaan sairauteen liittyen vertaisryhmiä, joista saada vinkkejä ja tukea?

Pidä huoli myös mielestä

Krooninen sairaus saattaa vaatia muuttamaan omia ajatuksia siitä, millaista on kuvitellut vanhenemisen ja oman terveyden olevan. Se on henkisestikin vaikeaa. ”Onnistunut” ikääntyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niittää mainetta sadan vuoden iällä, vaan sitä, että oppii pärjäämään vanhenemisen tuomien esteiden kanssa ja pysymään aktiivisena niistä huolimatta.

Hyväksy, että ikäännyt ja että se on normaali osa elämää. Päätä myös, että olet ja näet muutakin kuin sairautesi.

Lähteet: Grandparents.com, Ec.europa.eu, Laaketietokeskus.fi

Tuoreimmat aiheesta

Studio55