Parjattu metsähallituslaki etenee eduskuntaan – valiokunnan näkemyserot suuria

1:55img
Julkaistu 10.03.2016 19:39

MTV UUTISET – STT

Näkemyserot metsähallituslakiuudistuksen vaikutuksista metsäalueiden käyttöön ovat suuria vielä lainvalmistelun loppumetreilläkin.

Luontojärjestöt ovat olleet huolissaan muun muassa luontoarvojen säilymisestä. Asiasta ei päästy yksimielisyyteen maa- ja metsävaliokunnassakaan, kun se linjasi uudistuksen tavoitteita torstaina.

Näkemyserot vaikutuksista olivat valiokunnassa niin suuria, että SDP ja vasemmistoliitto esittivät lain hylkäämistä ja uudelleenvalmistelua. Myös vihreät jätti vastalauseen mietintöön. Erimielisyyksiä herätti etenkin taloushallinnon uusi kolmiosainen rakenne.

– Luontoalueita, joiden ensisijainen tarkoitus ei ole liiketoimintapuolella, siirretään uudistuksessa entistä enemmän liiketoiminnan puolelle. Se on huoli, sanoo valiokunnassa vihreitä edustava Hanna Halmeenpää.

SDP:n Harry Wallinin mukaan yksi konkreettinen esimerkki on, että retkeilyalueiden käytöstä saatetaan periä enemmän maksuja tulevaisuudessa. Valiokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.) puolestaan vakuuttaa kaiken säilyvän ennallaan metsien virkistyskäytössä.

– Mikään ei muutu, Leppä sanoo.

Uusi yhtiö sataprosenttisesti valtion omistuksessa

Tähän asti valtion maat on jaettu kahteen taseeseen. Taloustaseen alle asetetuilla metsäalueilla on tuotto-odotuksia esimerkiksi puunhakkuussa. Luonnonsuojelutaseessa ovat suojelualueet ja yleiset vesialueet.

Uuteen kolmanteen taseeseen siirretään alueet, joilla ei ole tuotto-odotuksia ja jotka eivät myöskään ole suojelun alaisia. Uudistukseen ei ole kirjattu erikseen, että kolmanteen taseeseen siirrettyjä alueita ei missään vaiheessa käytettäisi taloudellisiin tarkoituksiin.

– Selkeä toimenpide olisi ollut, että kolmatta tasetta ei olisi lainkaan luotu, vaan niin sanotulla harmaalla alueella olevat alueet olisi liitetty ympäristö- ja luonnonsuojelutaseeseen, Halmeenpää sanoo.

Puolueet vastustivat taloushallinnon kolmiosaisen rakenteen lisäksi Metsähallituksen metsätalousliiketoiminnan yhtiöittämistä.

Yhtiöittäminen on herättänyt pelkoa, että pian kuka tahansa voisi omistaa Suomen luontoa. Leppänen painottaa, että yhtiö ei omista maata. Valiokunta kirjasi kuitenkin uudistukseen lisäyksen, jonka mukaan uusi yhtiö on kokonaan valtion omistama.

–Jos yhtiöstä halutaan myydä yhtään osaketta, eduskunnan täytyy tehdä asiasta päätös, Leppä sanoo.

Eduskunta äänestää laista ensi viikolla.

11:29img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa