Keskustan takinkääntö ympäristövaliokunnassa luonnonsuojelulain pykälistä aiheutti pään pyörittelyä ja päällehuutelua MTV:n Uutisaamun keskustelussa, jossa vieraina olivat kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Mari Holopainen (vihr.)
Keskusta liittoutui oppositiopuolueiden kanssa ympäristövaliokunnassa ja sai lakiesitykseen muutoksia äänin 9-8.
– On todella poikkeuksellista, että muut hallituspuolueet ovat joutuneet poistumaan kokouksesta käytävälle ja sen jälkeen keskusta on tehnyt pykälämuutoksia opposition kanssa, eikä ole ollut mitään kuvaa, mitä muutoksia tullaan tekemään, Holopainen sanoi.
– Tämä on vakava paikka, kun valmistelua on tehty tietopohjaisesti pitkään, ja yksi puolue toimii näin. Käyttääkö valiokuntanne mitään tutkittua tietoa hyväkseen, Holopainen kysyi.
Kalmari puolustautui, ettei toiminta ole täysin poikkeuksellista, sillä vihreätkin on aiemmin valiokunnassa äänestänyt muita vastaan. Mutta keskustalta moista ei ole monesti nähty, hän myöntää.
"Keskusta alistui metsäteollisuuden lobbaukselle taas"
Holopainen syyttää, että keskusta on alistunut jälleen kerran metsäteollisuuden lobattavaksi tutkitun tiedon sijaan.
Ympäristövaliokunta poisti lakiesityksestä pykälät 64 ja 65. Keskustan ja oppositiopuolueiden huolena oli maanomistajien omaisuudensuoja.
– Että erilaisia luontotyyppejä ei asetuksella pystyttäisi määrittelemään niin, ettei niistä tulisi päätösmenettelyä eikä näinikään myös korvauksia niistä olisi tullut, Kalmari sanoo.
Mutta Holopaisen mukaan argumentti omaisuudensuojasta on kumottu moneen kertaan.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
– Edes perustuslakivaliokunta ei kiinnittänyt näihin pykäliin siltä osin huomiota. Ilmeisesti tässä on otettu tietoa jostain ihan muualta, erittäin huolestuttavaa, että tässä valiokuntavaiheessa yhteistyö alkoi rakoilla näin pahasti.
Kun Kalmari kommentoi oikeuskanslerin ja perustuslakivaliokunnan väitetyistä huolista lain suhteen, Holopainen sai pyöritellä päätään.
– Ymmärrän, että on olemassa puolueita, joille omaisuudensuojalla ei ole mitään merkitystä, silloin kun on kysymys maanomistuksesta (Holopainen: "Täyttä puppua"). Mutta keskustalle se on itseisarvo, Kalmari kommentoi.
– Näissä väitteissä ei ole mitään perää. Perustuslakivaliokunta ei nähnyt muutostarpeita näihin pykäliin, Holopainen vastasi.
Kalmari: Menetykset olisivat voineet olla 10 000 euroa / hehtaari
Holopaisen mukaan uusi lakiesitys on silti parempi kuin voimassa oleva luonnonsuojelulaki.
– Valitettavasti osaa pykälistä keskusta heikensi.
Kalmari nosti maanomistajien huolen esiin rypsipeltovertailulla, joka sekään ei Holopaisen mukaan pitänyt paikkansa.
– Hakkuut olisivat menneet luvanvaraisiksi, nyt ne ovat ilmoitusmenettelyllä. Voitte miettiä. että jos on istuttanut rypsipellon, niin jos pitäisi pyytää lupa, saako sadon korjata vai kuuluuko se linnulle tai luonnolle, niin kukaan ei ymmärtäisi tällaista menettelyä. Nyt metsässä edessä olisi voinut olla tällainen menettely. Menetykset olisivat voineet olla yli 10 000 euroa hehtaaria kohti, Kalmari latasi.
Holopainen: Täysin ylimitoitettuja uhkakuvia
Kalmari esitteli maa- ja metsätalousministeriön arvion, jonka mukaan luonnonsuojelulain muutos olisi koskenut kahta miljoonaa hehtaaria suomalaista metsää ilman minkäänlaisia korvausmenettelyjä.
– Ei mikään firma olisi voinut ostaa puuta sellaisilta alueilta, Kalmari väittää.
– Nämä keskustan luomat uhkakuvat ovat täysin ylimitoitettuja. Laissa on nytkin suojeltavia lajeja, nyt olisi vahvistettu metsätyyppejä. Ei ole kyse pakkosuojelusta, vaan että tietyissä päätöksissä ne voidaan huomioida, Holopainen vastasi.
Holopaisen mukaan keskusta on luonut puunhankintaan liittyvän päänsisäisen uhkakuvan, jolla ei ole todellisuuspohjaa. Katso tästä lisää videolta.
2:34
Katso koko kiihkeä keskustelu tästä:
10:14