ParkkiPate vaati autovuokraamoa vasikoimaan asiakkaastaan – korkeimmassa oikeudessa tuli tuntuva tukkapölly

Korkein oikeus on linjannut, ettei autovuokraamon tarvitse paljastaa auton vuokraajan henkilöllisyyttä vain siksi, että yksityinen pysäköinninvalvontayritys voi lähteä perimään tältä maksamatonta valvontamaksua. Ennakkopäätös koskee tapausta, jossa vastakkain olivat ParkkiPate ja Eurorent, mutta ratkaisua käytettäneen vastaavien tapausten selvittämisessä myös tulevaisuudessa.

Yksityistä pysäköinninvalvontaa harjoittava ParkkiPate vaati oikeusteitse, että autoja vuokraava Eurorent velvoitettaisiin luovuttamaan tietoa sen asiakkaista valvontamaksujen perimistä varten. Tänään perjantaina antamassaan ennakkopäätöksessä korkein oikeus on kumonnut ParkkiPaten vaatimukset.

ParkkiPate olisi tarvinnut vuokraajien tietoja voidakseen kohdistaa heihin vapaaehtoisen perinnän virheellisen pysäköinnin vuoksi.

Kun Eurorent ei suostunut luovuttamaan tietoja, vei ParkkiPate vei asian käräjille vuonna 2019. Asia ratkaistiin aluksi pysäköinninvalvontayrityksen hyväksi, koska käräjäoikeuden mukaan ParkkiPate ei olisi saanut oikeutta ilman näiden tietojen paljastamista. Eurorent ei tätä niellyt, vaan vei käräjäoikeuden päätöksen hoviin, jossa se kumottiin.

Ennakkopäätös

Korkeimman oikeuden keskeisimpiä tehtäviä on ennakkopäätösten antaminen silloin, kun laki ei tarjoa yksiselitteistä vastausta. Ne toimivat ohjeina tulevissa vastaavissa oikeusriidoissa, ja niillä pyritään varmistamaan, että tuomioistuimet tulkitsevat lakia samalla tavalla.

ParkkiPate puolestaan vei hovioikeuden ratkaisun korkeimpaan oikeuteen. KKO kuitenkin linjasi hovioikeuden tavoin, että Eurorent ei ole velvollinen luovuttamaan tietoja asiakkaistaan valvontamaksun perintää varten.

ParkkiPate määrättiin maksamaan Eurorentin reilun 5 500 euron oikeudenkäyntikulut.

KKO:n ennakkopäätöksestä uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Lähde: Korkein oikeus

Lue myös:

    Uusimmat