Parkkisakko on lain mukaan 20 euroa, mutta näin se voidaan kikkailla jopa 80 euroon – pysäköintivirhemaksu nousee useissa kunnissa

4:58img
Mikä on ollut ikimuistoisin selitys väärästä pysäköinnistä? Tähän ja moniin muihin kysymyksiin vastasi Maikkarin Viiden jälkeen -ohjelmassa Helsingin kaupungin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila.
Julkaistu 11.11.2021 10:35

Ville Järveläinen

Sisäministeriö on antanut keskiviikkona 10. marraskuuta asetuksen, jolla korotetaan pysäköintivirhemaksuja useissa kunnissa.

Tuttavallisemmin parkkisakkona tunnetun maksun suuruus nousee Hyvinkäällä 50 eurosta 60 euroon, Kokkolassa 40 eurosta 50 euroon, Kirkkonummella 25 eurosta 50 euroon ja Ylöjärvellä 30 eurosta 40 euroon. Lisäksi Vantaalla pysäköintivirhemaksu nousee 60 eurosta peräti 80 euroon Tikkurilan keskustan kalleimmalla pysäköintimaksuvyöhykkeellä.

Muissa kuin edellä luetelluissa kunnissa pysäköintivirhemaksua ei olla korottamassa.

80 euron suuruinen pysäköintivirhemaksu on käytössä myös esimerkiksi Helsingin ja Tampereen keskustassa.

Lue myös: Kaikki eivät vieläkään tajua, että näin ei saa pysäköidä – Helsinki on varoittava esimerkki: "Siinä menee moni harhaan"

Laki sanoo 20 euroa

Pysäköinninvalvonnasta annetussa laissa pysäköintivirhemaksun suuruudeksi on määritelty 20 euroa, mutta kuten autoilijat hyvin tietävät, on sakko usein paljon korkeampi. 20 eurosta voidaankin poiketa sisäministeriön asetuksella.

Kunnat voivat säätää 20 euroa korkeammasta pysäköintivirhemaksusta, jos ne katsovat, että se on liikenteen tiheydestä, paikoitustilojen niukkuudesta, pysäköintivirheiden määrästä, liikenteen sujuvuudesta tai muista liikenteellisistä syistä perusteltua.

Samaisessa laissa parkkisakon enimmäissummaksi on määritelty 60 euroa, mutta jälleen kerran tästäkin voidaan poiketa, kuten vaikkapa nyt Tikkurilassa ollaan tekemässä.

Mikäli pysäköintimaksun hinta vaihtelee kunnan sisällä, on kalleimmalla pysäköintialueella tai -vyöhykkeellä mahdollista periä enintään 80 euron pysäköintivirhemaksu.

Pysäköintivirhemaksun korottamista koskevan esityksen tekee yleensä kunta, mutta myös poliisilaitos voi esittää maksun korottamista. Ennen asetuksen antamista sisäministeriö pyytää esityksiin poliisilaitoksen lausunnon.

Lue myös: Huorittelua, uhkailua ja väkivaltaa – Helsingin kaupungin pysäköinnintarkastaja avautuu kauhukokemuksistaan

Lähde: Sisäministeriö

Tuoreimmat aiheesta

Pysäköinninvalvonta