Parvekkeella grillaaminen kuumentaa aina tunteita. Milloin ihmisen vapautta yritetään riistää, milloin naapuri joutuu kärsimään savuhaitoista. Mitä sanoo pelastustoimi?
Parvekegrillausta ei kiellä mikään laki. Pelastustoimi suhtautuu parvekegrillaukseen varauksellisesti: grillausta ei kielletä, mutta sitä ei toisaalta suositellakaan.
Paikallinen pelastusviranomainen voi kieltää kerrostaloparvekkeella grillaamisen, mikäli se todetaan paloturvallisuusriskiksi. Riskiksi voidaan katsoa esimerkiksi se, että parvekkeella on puupanelointi tai puukalusteet.
Pelastustoimi suosittelee sähkögrilliä
Parvekkeella voi käyttää joko sähkö-, kaasu- tai hiiligrilliä. Avotulen teko on sen sijaan kielletty, mikä tarkoittaa sitä, että kertakäyttögrillejä ei parvekkeella saa käyttää.
Pelastuslain mukaan avotuli tarkoittaa ”nuotion lisäksi muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.” Avainasia on siis maapohjasta eristys.
Pelastustoimen ohjeissa parvekegrillaukseen paras väline on sähkögrilli.
Päijät-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokset tarjoavat parvekegrillaukseen muun muassa seuraavia ohjeita:
- Sijoita grilli palamattomalle alustalle ja suojaisaan paikkaan
- Varmista, ettei grillin yläpuolella tai ympärillä ole mitään syttyvää.
- Pidä lapset loitolla grillistä. Grilliä on vahdittava jatkuvasti eikä vahtivuoroa sovi jättää lasten hartioille.
- Katso, että sammutusvälineet – erityisesti sammutuspeite – ovat saatavilla grillin läheisyydessä.
- Käytä suojakäsineitä grillatessa, sillä grillattavasta valuva rasva voi leimahtaessaan nostattaa vaarallisen korkeita liekkejä.
- Grillatessa tuulen suunta kannattaa ottaa huomioon, sillä mikä omaan nenään tuoksuu vastustamattomalta, voi naapurin mielestä tuoda mieliin aivan toisenlaisia tunteita.
- Muista, ettei rasvaa saa sammuttaa vedellä vaan tukahduttamalla esimerkiksi sammutuspeitteellä.
Lähde: Kiinteistöliitto